Piscina si intretinerea ei – ghid pentru curatarea apei din piscina

Pe timp de vara piscina este locul unde probabil doriti sa petreceti o buna parte din timpul dvs. liber. Pentru a evite eventualele neplaceri sau pericole pentru sanatatea dvs. este recomandata curatarea cel putin o data pe an.

Reglarea pH-ului  

Echilibrarea pH-ului este o etapă extrem de importantă. Apa naturală are un pH cuprins între 6.5 și 9, interval în care nu simțim diferența și nici nu suntem afectați în vreun fel de caracterul bazic / neutru / acid al apei. Majoritatea substanțelor pentru piscină acționează cel mai bine într-un interval al pH-ului cuprin între 7.2 și 7.4.

curatarea apei din piscina

În marea majoritate a cazurilor, avem nevoie să scădem pH-ul. De altfel acțiunea oxidanților aduce după sine creșterea acestuia în timp. Ești practic într-un cerc vicios. Scazi pH-ul și apoi pui clor care în timp își crește din nou ph-ul…

Dozajul depinde de producător, vă rog mult citiți pe ambalajul produsului vostru pentru confirmare.

Cantitatea de pudră necesară se dizovă într-o găleată cu apă din piscină. Amestecați cu atenție folosind un băț de lemn. Soluția obținută este puțin acidă, așa că aveți grijă atunci când o turnați în piscină. Turnați câte puțin, pe toată suprafața accesibilă a piscinei.

Pentru a trece la etapa a doua, oxidarea apei, vă recomand să așteptați măcar 30 de minute, pentru o bună amestecare a apei și o uniformizare a valorii pH-ului în tot volumul acesteia.

Oxidarea apei din piscina

Pentru a putea dezinfecta apa, trebuie să acționăm cu un oxidant. Cel mai utilizat și cel mai eficient este clorul (de fapt diverși compuși pe bază de clor, deoarece în mod natural clorul este un gaz).

Tratamentul șoc cu clor

Folositi clor granulat. Dizolvați cantitatea recomandată de producător pentru volumul piscinei voastre într-o găleată cu apa din piscină (după ce ați urmat etapa 1, de reglare a ph-ului).

Ațenție! Efectuați această operațiune într-un spațiu deschis deoarece se degajă o cantitate importantă de clor gazos, care poate fi toxic la inhalare directă (deci nu stați cu nasul deasupra găleții să urmăriți dizolvarea…)

Soluția obținută (asigurați-vă că s-a dizolvat tot clorul, altfel riscați să vă deteriorați linerul piscinei în cazul în care bucăți de clor ajung pe fundul piscinei) o veți turna cu grijă în piscină, în mai multe locuri.

După orice clorinare șoc, nu utilizați piscina timp de 12 ore!

kituri filtrare piscine

Tratamentul de menținere  

Menținerea nivelului de clor între tratamente se face și utilizând pastile de clor cu dizolvare lentă (simple sau multifuncșionale), plasate fie în dozatoare plutitoare de substanțe.

Plasați în ziua următoare tratamentului șoc una sau mai multe pastile (în funcție de volumul piscinei și de intrucțiunile de pe ambalaj) în dozator și urmăriți periodic starea lor de dizolvare.

Tratamentul anti-alge pentru piscina

Se face atât la pornirea piscinei, cât și de întreținere. Este foarte important, oxidanții nu sunt suficienți pentru prevenirea apariției algelor.
Efectuați tratatamentul algicid la minim 30 minute după ce ați făcut clorinarea șoc .

Dozele le regășiți pe ambalaj, atât pentru tratamentul șoc, cât și pentru cel de întreținere.

Este normal ca după tratamentul cu algicid să apară spumă (cantități mai mici sau mai mari) în piscină.

Floculanți și clarifianți

Există situații cînd anumite impurități nu sunt reținute de filtru, ele întorcându-se în bazin. Acesta este un semnal că ele sunt prea mici și se strecoară prin masa filtrantă.

Pentru a le opri, putem folosi floculanți. Aceste substanțe aglomerează particulele mai mici, obținându-se unele de dimensiuni suficiente cât să rămână în filtru.
Dacă nu reușiți să le filtrați nici așa atunci vă recomand să aspirați mizeriile având vana filtrului mutată pe golire. E adevărat că veți pierde și ceva apă din piscină, dar este singura soluție atunci când floculanții nu sunt eficienți.

Dozele recomandate pe ambalaj trebuie respectate. O supradozare nu aduce o apă mai clară.

Adauga un comentariu