placi wakeboard

Recomandari pentru achizitionarea placilor de wakeboard

Marimea conteaza!

Cine a spus ca marimea nu conteaza ar trebui sa-si reformuleze declaratia. Se pare ca marimea conteaza. Totusi, exista o marime pentru fiecare stil. In zilele noastre nu poti intra intr-un magazin fara a fi impresionat de placi wakeboard cu dimensiuni atat de generoase, incat ai putea incepe sa le consideri, practic, barci.

Asadar, care ar fi argumentele pro si contra in aceasta dezbatere?

Clubul utilizatorilor de placilor mari exista si este in crestere. Totusi, nu este indicat sa deveniti membri doar din dorinta de a fi “trendy”. Toate placile au un “tabel de marimi” in care veti putea identifica care marime este cea mai potrivita pentru greutatea dumneavoastra. Asa ca, in loc de a alege cea mai mare placa disponibila atunci cand cantariti doar 60 de kilograme, ar trebui sa investigati, in primul rand, care este cea mai buna alegere pentru dumneavoastra. Pentru a evita senzatia ca va aflati pe puntea Titanicului, in caz ca ati cumparat o placa prea mare pentru dumneavoastra, este indicat sa verificati ce marime de placa este recomandata greutatii dvs.

Placi wakeboard de dimensiuni mari

Daca va uitati la oferita Jobe veti vedea ca de la marimea 143 in sus, placile wakeboard sunt considerate mari. Gama Jobe Reload, care este proiectata avand in vedere preferintele pentru placi mari si felxibile, face posibila ca marimea maxima sa fie 147. Veti remarka acest trend daca sunteti parte din familia “wake” si frecventati cluburile si facilitatile tip cablepark. Iata cateva consdierente care contribuie la aceasta alegere facute de pasionatii de wakeboarding:

Argumente pro placi wakeboard de dimensiuni mari

Amerizare atenuata

Placile de marimi mari atenueaza impactul cu suprafata apei in momentul amerizarii, protejand incheieturile genunchilor. Asadar daca aveti probleme cu incheieturile genunchilor veti putea beneficia de aceeasi doza de adrenalina ca un wakeboarder intr-o forma fizica perfecta in cazul algerii unei placi de dimensiuni mari.

Capacitate de plutire mai buna

Ca si in cazul snowboarding-ului o suprafata generoasa inseamna o capacitate mai buna de mentinere la suprafata! Si, beneficiind de acest atu, o cursa pe apa consuma mai putina energie fizica si este mai usor de controlat.

Flexibilitate crescuta

O placa mai lunga ofera o suprafata mai mare, implicit in vecinatatea legaturilor. Ceea ce ofera o arie marita pe care puteti presa pentru a imprima efectul dorit si exploata la maxim felxibilitatea placii dumneavoastra.

Argumente contra un wakeboard de dimensiuni mari

Viteza de raspuns redusa

Avantajele oferita de un wakeboard cu o suprafata mai mare au de asemenea contra-argumente. Placa dumneavoastra va raspunde mai incet atunci cand doriti sa exectutati manevere “edge-to-edge”.

Mai greu de intors si rasucit

Suprafata mai mare insemna inplicit greutate marita. Acest surplus de greutate face ca wakeboardul sa fie mai greu de intors si/sau rasucit. O placa mai mare inseamna o distractie mai buna doar daca nu alegeti o placa pe care va este imposibil sa o rasuciti.

Mai greu de executat wakeboard “inverts”

Nu doar ca un wakeboard de dimensiuni mari inseamna o greutate mai mare, cu cat suprafata este mai mare cu atat placa “se lipeste” mai mult de suprafata apei. Nu inseamna ca manevrele tip “invert” sunt imposibile, doar ca veti consuma mai multa forta si energie ca sa le obtineti.

Placi wakeboard de dimensiuni mici

Placile de dimensiuni mai mici exceleaza la manevrele tip invert. Aceasta fiindca acest tip de distracite necesita mult timp petrecut in aer. O multime de salturi si manevre tip invert necesita destula forta fizica si o placa de dimensiuni mai reduse este recomandata pentru acest tip de activitati.

Argumente pro placi wakeboard cu dimensiuni reduse

Mai bune pentru manever tip invert si timp petrecut “in aer”

Greutate redusa inseamna mai mult timp in aer, pur si simplu. O piatra cade mai rapid decat o pana. La fel si in meciul placa mare contra placa mai mica, greutatea face diferenta atunci cand incercati sa va mentineti in aer. De asemenea veti descoperi a o dimensiune redusa este mai buna la executat manever tip invert; acesta este motivul pentru care wakeboarderii “old school” foloseau exclusiv marimea 137/138.

Viteza de raspuns marita

O placa mai mica este de asemenea mai ingusta, ceea ce inseamna un control “edge to edge” mai precis si rapid. O suprafata mai mica necesita mai putina presiune ceea ce mareste viteza de schimbare de la o margine catre alta.

Mai intors de usor si rasucit

O greutate redusa inseamna o placa mai usor de intors si rasucit. Fara indoiala ca nimeni nu prefera sa intoarca o placa cu greutatea unui sac cu caramizi.

Wakeboard edging mai rapid

Marimea redusa inseamna o margine efectiv mai mica. Practic aceasta inseamna ca partea placii care se afla in apa este mai mica si implicit exercita mai putina frictiune asupra marginii; ceea ce rezulta in viteza marita! Asadar daca aveti nevoie de o placa rapida pentru edging alegeti una de dimensiuni reduse!

Argumente contra placilor wakeboard de dimensiuni reduse

Amerizari mai dificile

Datorita suprafetei mai mici, socul resimitit in urma impactului cu apa este marit. Asta nu inseamna ca o placa de dimensiuni redusa necesita un wakeboarder cu genunchi de otel, insa, daca aveti probleme cu incheieturile genunchilor, este un argument de luat in considerare.

Consum de energie marit

O placa de dimensiuni reduse inseamna mai putina capacitate de plutire. Ceea ce va rezulta intr-o risipa mai mare de energie din partea dumneavoastra.

Concluzie

Mica sau mare, o alegere care este intotdeauna subiectiva. Daca va veti uita la tabelul de marimi al placilor veti avea un spectru mai larg asupra placilor dintre care sa alegeti. Iar daca va este greu sa va hotarati, amintiti-va urmatoarea intrebare: Ce doresc de la acest wakeboard?

Sunteti un wakeboarder “old school” care doreste se petreaca cat mai mult timp in aer? Atunci alegeti o placa de marime mica… Sau poate sunteti tipul care nu lasa nici un obstacol neatins, petrece zile intregi pe apa!? Atunci un wakeboard de dimensiuni mari este de dorit!

Adauga un comentariu