Ghid pentru pescuitul din caiac

Ghidul incepatorului pentru pescuitul din caiac

Sunteti gata sa pescuiti dintr-un caiac? Una dintre cele mai incitante si mai satisfacatoare metode de pescuit, pescuitul din caiac va permite sa mergeti in locuri complet inaccesibile pe jos sau unei barci cu motor. Va place sa explorati? Caiacul va permite sa vasliti catre acele colturi neatinse, unde pestii sunt cel mai probabil sa se hraneasca. Sunteti pregatiti pentru o experienta de neegalat? Pescuitul din caiac este provocarea finala, punandu-va direct in lumea pestilor, asezat la cativa centimetri de suprafata apei.

Indiferent daca sunteti un novice sau un pescar din caiac experimentat, iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa obtineti cat mai mult din timpul petrcut pe apa.

Selectarea unui caiac potrivit

Inainte de a adauga scaune, suporturi, curele, si toate celelalte elemente suplimentare care fac o ambarcatiune unica, aveti chila. O chila este scheletul caiacului. Cand va uitati la ele, par asemanatoare, dar modelele de chila pentru caiac pot varia drastic. Iata cateva dintre optiuni:Un caiac cu vasla sau cu pedale?

Un caiac cu vasla sau cu pedale?

In timp ce traditionalistii pariaza pe modul de propulsie folosit de mii de ani, – vasla – multi gasesc pedalarea ca fiind mai putin obositoare atunci cand calatoresc pe distante mai mari, si puteti utiliza în continuare si vasla daca doriti sau este necesar. Veti dori sa aveti o vasla de rezervă in cazul in care ceva nu merge bine cu sistemul de actionare a pedalelor. Oricum este recomandat sa aveti o vasla de rezerva. Retineti ca va trebui sa platiti suplimentar pentru un caiac cu pedale, iar acestea pot fi considerabil mai scumpe.

Pe sau in caiac?

Majoritatea pescarilor prefera sa stea pe caiac. Acest mod de pozitionare permite accesul nelimitat la echipament si, de asemenea, face mai usoara debarcarea. Un dezavantaj este umezeala, care poate fi inconfortabila sau chiar periculoasa daca apa este foarte rece. Caiacele cu cockpit care ar fi cele mai potrivite pentru pescuit au cockpituri foarte mari pentru a facilita accesul usor la unelte si ieșirea/intrarea rapida. Dar chiar si cu un cockpit spatios, va fi mai greu sa iesiti dintr-un caiac pentru o repriza de wadding.

Locatia si conditiile de pescuit din caiac

Pentru inceput, trebuie sa va intrebati unde doriti sa pescuiti. Doriti sa pescuiti pe rau, iaz, lac sau ocean? Apa calda sau rece? Alegeti un caiac a carui caracteristica este cea de care aveti nevoie pentru 90% din calatoriile dvs., nu pentru exceptii. Alegerea oricarui tip de caiac implica compromisuri.

Caiacele sit-in pot fi o alegere mai confortabila pentru apa deosebit de rece. Caiacele care au mai mult “rocker” vor avea face mai bine fata la valuri si curent, dar nu vor aluneca drept pe o suprafata linistita. Caiacele mai lungi sunt în general mai rapide decât cele mai scurte, iar caiacele mai late sunt, în general, mai stabile (si mai incete) decat cele mai inguste. Desi este cu siguranta de dorit sa aveti un caiac stabil pentru pescuit, tineti cont de faptul ca aproape orice caiac va simti mai stabil cu cat il folositi mai mult.

Deci, daca nu sunteti un individ deosebit de voluminos, este probabil cel mai bine sa evitati sa cumparati cel mai lat caiac pe care il puteti gasi in cautarea stabilitatii, pentru ca probabil veti ajunge in posesia unuia mai lent decat v-ati dori si mai lat decat aveti nevoie.

Echiparea caiacului

Excluzand gadgeturile si echipamentul extra, singurul lucru care separa într-adevar un caiac de pescuit de orice alt caiac este un suport de lanseta si alte cateva accesori specifice. Multe dintre caiacele de pescuit de pe piata sunt disponibile in versiuni “angler” (concepute astfel incat accesoriile sa fie convenabile pentru majoritatea pescarilor) sau versiuni stoc (care va vor permite sa adaugati propria configuratie).

Caiacele stoc sunt mai ieftine decat modelele “angler”, astfel incat, daca sunteti relativ indemanatic, nu numai ca puteti economisi fonduri, dar va puteti personaliza caiacul pentru a va satisface nevoile si dorintele personale. In general, este mai bine sa incepeți cu mai putin echipament si sa adaugati lucrurile de care aveti nevoie in timp. Cu siguranta puteti incepe cu doar cateva suporturi de lansete simple, o lesa de vasla, un dispozitiv personal plutire (PFD), fluier de siguranta, un “milk crate” si un sac impermeabil. Orice altceva poate fi adaugat mai tarziu.

Costul

In mod ideal, costul ar trebui sa fie ultimul considerent dupa dimensiunea, forma si stilul de caiac, dar, in cazul in care caiacul dorit depaseste bugetul dumneavoastra, cumparati doar ceea ce va puteti permite. Puteti oricand sa faceti un upgrade. Cel mai important lucru este sa iesiti pe apa si sa prindeti niste pesti!

Echipati-va cu accesoriile potrivite

Deci, v-ati ales caiacul. Acum urmeaza partea distractiva: echiparea noii jucarii si pregatirea pentru o zi pe apa. Iata o lista a elementelor care trebuie luate in considerare inainte de pune mana pe vasla:

Siguranta are prioritate

Nu va panicati! Sansele ca lucrurile sa mearga prost in excursia dvs. de pescuit sunt minime, dar fiecare barbat stie ca este întotdeauna cel mai bine sa fii pregatit pentru ceva, astfel încat siguranta si confortul ar trebui sa fie un punct pe lista de prioritati. Avand in vedere acest lucru, o vesta de salvare este esentiala.

Alte articole pe care fiecare pescar din caiac ar trebui sa le detina sunt un fluier, torte de semnalizare, manusi, o lanterna (chiar daca nu intentionati sa iesiti noaptea), trusa de prim-ajutor, lesa pentru vasla si lanseta si un kit de reparatii urgenta pentru caiac. Toate aceste articole pot fi ambalate intr-o carcasa sau punga impermeabila, astfel încat nici un articol sa nu fie uitat si sa poata fi transportate cu usurinta la fiecare partida de pescuit din caiac.

Protejati-va de elementele naturii

Intr-un caiac, sunteti expusi elementelor naturii. Chiar daca briza si mirosul marii fac parte din atractia pescuitului din caiac, nu exagerati. Protectia va asigura confortul in timpul calatoriei si sanatate pe termen lung. Asigurati-va ca ati împachetat spray-ul impotriva tantarilor, protectia solara impermeabila, imbracamintea cu protectie impotriva soarelui, o palarie sau sapca si ochelarii de soare.

Aprovizionati-va cu apa si mancare

Pentru a evita deshidratarea, beti multa apa cu o zi inaintea calatoriei. Impachetati cateva sticle de apa si alimente bogate in apa cum ar fi fructele pentru a le gusta în timpul pescuitului.

Ancora pentru caiac

O ancora este un lucru pe care cei mai multi incepatori îl uita de multe ori. O alegere buna este ancora pliabila care este usoara si compacta. Usor de depozitat, o ancora vs va mentine in pozitie si va va ajuta sa reduceti oboseala.

Echipament pentru manipularea pestelui

Echipamentele pentru manipularea pestelui includ plase, manuși, cuttere pentru linie, clesti si multe altele. Daca sunteti novice la pescuit, luati in considerare pilirea carligele dvs., deoarece scoaterea carligului este o abilitate în sine. Manusile sunt utile pentru gestionarea pestilor cu aripioare sau dinti ascutiti. Dacă nu cumva ati prins un peste ca pastravul, caruia ii puteti indeparta cu usurinta carligul, o pereche de clesti va va fi la îndemana. Cautati o pereche de cabluri care se fixeaza pe dispozitivul personal de plutire sau ganditi-va la un multi-instrument de supravietuire. Plasele sunt utile pentru scoaterea pestelui adus aproape de caiac si va vor permite sa lasati pestele pe jumatate in apa.

Tineti un dispozitiv de comunicare radio la indemana

In calitate de navigatori, este foarte important sa puteti comunica unul cu celalalt atunci cand va aflati pe apa, dar este, de asemenea, important sa puteți apela alte ambarcatiuni si chiar Paza de Coasta in caz de urgenta. Una dintre cele mai usoare modalitati de a face acest lucru este un radio VHF. In esenta, acestea sunt radiouri care utilizează frecvente deja predefinite pentru utilizarea marina. Fiecare ambarcatiune ar trebui sa aibă unul si fiecare amator de navigatie ar trebui sa stie cum sa-l foloseasca. Paza de Coasta va monitoriza intotdeauna anumite canale si puteti gasi ce canale să utilizati intr-un ghid local.

Deveniti competitivi echipandu-va cu un sonar

Un sonar compact poate fi un plus puternic pentru partida ta de pescuit. In ziua de azi, cei mai multi fabricanti de caiace le construiesc cu ajutorul electronicii, inclusiv gaurile de transducer pre-taiate, canalele de cabluri si compartimentele de depozitare pentru baterii si capace de ecran. Producatorii de produse electronice pentru uz marin se concentreaza, de asemenea, pe piata pescuitului din caiac, oferind pachete de electronice destinate amatorilor.

Un exemplu de la Lowrance este un pachet de accesorii compatibile cu Elite Ti. Kitul de caiac portabil Lowrance ofera acumulatorul, transductorul si afisajul intr-o singura cutie, usurand montarea si demontarea de pe caiac. Kitul Lowrance include un acumulator, incarcator, un brat swing RAM® Mount si un suport pentru baterii YakAttack CellBlok cu un cablu de transductor încorporat, care mentine surplusul de cablul al transductorului departe de pescari activi. Lowrance ofera, de asemenea, sistemul final de montare a transductorului pentru caiacul de pescuit sit-on-top Mount Kayak Scupper Mount. Perfect pentru toate transductoarele Lowrance Skimmer®, este ușor de instalat în aproape orice orificiu de scurgere fara ajutorul adezivilor. Lowrance Scupper Mount pozitioneaza transductorul Skimmer in asa fel incat este complet scufundat in apa pe care pescuiti. Acest lucru garanteaza sensibilitatea maxima de revenire a semnalului sonar, producand cele mai clare retururi subacvatice de structura si peste posibil.

Cateva sfaturi de la un profesionist

Ron Champion este un pescar de competitie, care a crescut in mijlocul raurilor, iazurilor si rezervoarelor din statului Tennessee. A inceput sa pescuiasca cand avea 5 ani impreuna cu tatal sau. Avand deja experienta pescuitului de bass din barca, nu a durat prea mult timp ca Ron sa faca un impact în lumea caiacului. Iata cateva sfaturi pentru cei mai putin experimentati in acest sport:

Lansarea din caiac

“Atunci cand pescuiesc cu momeli de mare adancime, incerc mereu sa pescuiesc pe lateralul caiacului, in loc sa lansez direct în fata. Exista atat de multa tragere venind de la momeala incat adancimea se pierde atunci cand mulinezi. Aceste momeli tind sa traga caiacul catre ele. Incearcati sa lansati pe lateralul caiacului si veti lovi atinge adancimea pentru care momeala este proiectata. Acest lucru este esential in cazul pescuitului departe de structurile de pe langa tarm.”

Alegerea monturii potrivite pentru pescuitul din caiac

“Imi place să folosesc un carlig mai usor pentru jiguri atunci cand de pescuiesc din caiac. Acest lucru imi permite sa obtin o penetrare mai buna a carligului, mai ales in cazul lansarilor mai lungi. Un caiac se comporta similar plutelor petru pescuit iar in cazul in care pestele trage, caiacul tau se va indrepta spre el. Daca folosiți un carlig greu, uneori veti pierde pestele din cauza penetrarii insuficiente.”

Care sunt sonarele recomandate?

“Va sugerez sa folositi cel mai mare ecran permis de spatiul pentru montare si de buget. Lowrance are atat de multe optiuni pentru pescarii de caiac incat există o optiune pentru toata lumea. Eu personal folosesc Elite 9Ti fiindca se potriveste stilului meu de pescuit. Pentru un pescar din caiac detinerea unui transductor este un punct cheie iar, in cazul meu, TotalScan imi permite sa folosesc tehnologiile Sonar, Down Imaging & Side Scan”.

Care este locul tau preferat de pescuit din caiac?

“Imi place sa gasesc pesti la adancime pe timpul verii. Asta inseamna scanarea coastelor offshore, santurilor si oricarui structuri pe care o pot gasi. Am descoperit ca, mentinand viteza caiacului in jur de 3 mph, am o imagine mult mai buna a pestilor utilizand DownScan si SideScan. Este un punct cheie pentru mine atunci cand localizez pestele pentru un turneu.”

Un sfat pentru incepatorii la pescuit din caiac

“Nu va fie frica sa experimentati noi tehnici de pescuit. In zilele de practica, in cazul in care tehnica obisnuta nu da rezultate, este un moment bun pentru ceva diferit. Abordati o tehnica noua cu care nu va simtiti confortabili si incercati sa o invatati. Prea adesea intram intr-un patern obisnuit, cu care cred ca pestii ne modeleaza de fapt.”

Pescuit din caiac

Acum sunteti oarecum pregatiti sa va aventurati in lumea incitanta a pescuitului cu caiace. Articolul de mai sus nici macar nu acopera superficial un subiect atat de larg, dar, cu putina munca cercetare, puteti gasi mult mai multe detalii pe fiecare tema acoperita aici. Cu toate brandurile implicate si inovatia constanta in industria pescuitului, este usor sa va pierdeti intr-o mare de informatii. Dar, nu uitati ca motivul pentru care faceti acest lucru este sa obtineti o perspectiva a pestilor si sa va reconectati la natura. Nu puteti gasi asta intr-o carte sau pe ecranul unui computer. Deci, iesiti in natura si incercati pescuitul din caiac! Amintiti-va, nu exista garantii in ceea ce priveste pescuitul. Fie ca prindeti ceva sau nu, singurul lucru pe care il putem promite este ca veti descoperi o pasiune care va dura o viata.

Adauga un comentariu