Cum să va orientati la munte

Orientare montana – recomandari de la Suunto

Să știti cum să cititi o hartă, să folositi o busolă și să găsiti un traseu sigur prin munti sunt abilități esențiale pentru amatorii de orientare montana, drumeții, alpinisti, practicanti moutain bike și alergatori de trasee. Aceste abilități, baza unei bune orientări, fac ca aventurile dvs. să fie mai sigure și mai plăcute.

În acest articol, Terho Lahtinen, membru al echipei Suunto’s Emerging Business, va explica cum să dezvolți aceste abilități esențiale de orientare montana. Terho a fost navigatorul principal într-o echipă de orientare turistica care a concurat în întreaga lume timp de opt ani. Recent a condus o clinica de navigare la Academia Alpină Arc’teryx și i-a ajutat pe pasionatii de aventuri montane să obțină încredere mai mare în călătoriile lor.

Încrederea care rezultă din a ști să navighezi în munți te ajută să te relaxezi pe traseele lor, făcându-le mai plăcute”, spune Terho. „Conștientizarea locației, citirea hărților și orientarea cu ajutorul busolei sunt, de asemenea, distractive în sine”.

In continuare, Terho explică de unde să începi să-ți dezvolți abilitatea de orientare.

Orientare montana - cum să navigati in munti

Fiti independenti

Este adevărat că avem GPS în zilele noastre, dar tehnologia de navigare digitală nu este un înlocuitor pentru aceste abilități esențiale; ceasurile inteligente, telefoanele mobile și dispozitivele GPS ar trebui să joace doar un rol de sprijin.

Ce se întâmplă, de exemplu, dacă telefonul rămâne fără baterii sau cade într-un râu? Ce se întâmplă dacă recepția nu funcționează cum trebuie? Sau sunteti dependent de cineva din grupul tău pentru orintare și el sau ea greșește? Cu cât mai mulți membri sunt capabil de orientare montana cu atât grupul este mai sigur.

Chiar dacă, de obicei, urmați trasee bine marcate, știind să navigați cu o hartă și busolă poate fi foarte folositor. Câteva momente de neatentie va pot trimite într-o direcție și după ceva timp vă veți întreba unde vă aflați. S-a întâmplat.

Constientizarea locatiei este esentiala

Totul începe aici. Fără această abilitate, celelalte abilități vor fi insuficiente. Conștientizarea locației este mai mult decât a știi unde va aflati. „Este abilitatea de a observa în mod conștient și constant lucrurile din jurul nostru și de a remarca reperele esențiale”, explică Terho. „Este aproape un sentiment intuitiv legat de peisajul din jurul tău.”

Acest sens clar al conștientizării locației face orientarea montana mai directă. Orientarea este încercarea de a determina locația prin raportarea poziției dvs. la obiecte sau repere din apropiere. Aceasta depinde de a putea relaționa ceea ce vedeti în jurul dvs. cu ceea ce vedeti pe hartă. Este nevoie de timp și de o practică regulată pentru a dezvolta aceasta abilitate.

Începeti sa observati

Pentru a cultiva conștientizarea locației, învațati să fiti mai atenti. „Începeți să observați lucrurile din jurul vostru, să studiați hărți, să corelați informațiile hărții cu lumea reală, și procelul va deveni mai interesant pe zi ce trece”, spune Terho. „Dacă utilizați aplicații de telefon pentru navigare, încetați să utilizați ghidarea automată și folosiți doar locația dvs. pe hartă, alegeți-va traseul și studiați ce vă înconjoară și reprezentarea pe hartă sau pe o imagine din satelit.”

Practicati cu harti topografice

Suntem cu toții de acord că Google Maps este, probabil, cea mai buna invenție după pâinea feliată. Aplicația este extrem de utila, de exemplu pentru a ajunge la o întâlnire într-un oraș necunoscut. Dar și tehnologia digitală are limitările ei. Ar trebui să evităm să devenim dependenți de aceasta.

Terho va sugerează să cumpărați o hartă topografică a unei zone pe care o cunoașteți bine și să începeți să studiați harta și să relaționați ceea ce vedeți în jurul vostru. A face acest lucru în timp vă va da un sentiment despre modul în care hărțile comunică formațiunile de teren.

„Hărțile din hârtie nu rămân niciodată fără baterii și nu se vor sparge dacă vor cadea pe jos”, spune Terho. „Conțin informații despre teren mult mai detaliate decât majoritatea hărților digitale și sunt mult mai practice pentru planificarea și studierea zonelor mai mari și a rutelor mai lungi.”

Orientare montana - cum să navigati in munti

Observati liniile de contur de pe harti

Cel mai important lucru care trebuie învățat este corelarea liniilor de contur de pe hartă cu formele topografice din peisajul înconjurător. Harta ar trebui să vă spună ce vă puteți aștepta să vedeți în jurul vostru. In timp și cu practica, veți reuși sa va formați ochiul pentru o o corelare aproape instanta a informatiilor.

„Liniile de contur descriu forma suprafeței pământului și aceasta este cea mai importantă informație de pe orice hartă pentru activități în aer liber”, spune Terho. „Studierea hărților acasă este un exercițiu excelent pentru a va forma abilitatea dar interpretarea hartii pe teren real este mult mai buna.”

Exercitii practice de orientare montana

În continuare, Terho vă va sugereaza câteva exerciții pe care le puteti să le faceți pentru a vă dezvolta abilitățile de transpunere.

Orientare montana – studiul hartii

Obțineți o hartă a terenului pentru o zonă pe care o cunoașteți bine (unde nu va veți rataci). Studiați harta acasă, identificati locurile cunoscute pe hartă și observați cum sunt ilustrate. Comparați harta cu ceea ce va amintiti despre locațiile respective.

Recunoasterea terenului

Amintiți-vă cele mai recente activitate din zona reprezentata și identificați ruta pe hartă. Studiați liniile de contur și priviți intervalele dintre ele. Unde sunt dealurile? Cât de înalte sunt? Există văi, creste, chei sau șa? Este panta într-o locație specifică abruptă sau plană? Care este punctul cel mai înalt de pe hartă? Dar cel mai aproape de nivelul marii? Unde este cea mai abruptă pantă?

Studiul pe teren

Luați harta cu dvs. atunci când ieșiți în natura. Odată ajunsi în locația dorita, aliniați harta la terenul înconjurător (nordul pe harta trebuie sa indice nordul și pe teren). Uitati-va în jur și comparati ceea ce vedeti cu harta dvs. Acest lucru poate fi vizualizat imaginându-vă că harta este orientata spre nord iar dvs. relationati ceea ce vedeți în funcție de direcția în care urmați sau priviți. Dacă va uitați spre sud, va aflati in partea de nord a hărții, iar nordul de pe hartă arata în direcția dvs. Când schimbati direcția, dvs. trebuie sa va întoarceti, nu și harta. Țineți întotdeauna harta în fața dvs. și îndreptată catre nord.

Alegeți o rută cu care sunteti familiarizat. Urmăriți progresul dvs. pe hartă, localizați toate detaliile desenate pe hartă și identificați-le pe teren. Acesta este un mod minunat de a învăța modul în care harta și terenul se coreleaza.

Vedere panoramica

Găsiți un loc în care aveți o vedere de ansamblu a peisajului. Mențineți harta aliniată, orientată spre nord, cu terenul. În timp ce priviti în direcții diferite, găsiți trăsături distinctive ale terenului, cum ar fi faleze, vârfuri, văi, clădiri și râuri, apoi localizați-le pe hartă.

Ajutati un prieten

Planificați o excursie în locuri cu care sunteti familiarizati împreuna cu un prieten. Efectuați un plan de rută în avans, explicați planului prietenului dvs., incluzând diferitele caracteristici ale terenului și alte obiecte pe care le veți folosi pentru punctele de navigare. Odată ajunsi La fata locului, explicați toate lucrurile pe care le observați pe teren și arătați unde se află pe hartă. După care, lasăți-va prietenul să facă la fel.

Articol preluat de pe Suunto.com

Adauga un comentariu