Cum sa tratam spuma nedorita din apa de spa

Cum sa eliminam spuma nedorita din piscina

Indiferent dacă sunteți proprietar de spa nou sau experimentat, nu veti beneficia de prea multă relaxare in cazul in care apa este invadata de spuma.. În acest ghid, aruncăm o privire la principalele cauze ale acestui fenomen și la metodele de tratăment. Spre deosebire de săpunurile și șampoanele folosesite in mod obisnuit pentru a crea o baia obisnuita cu bule, spuma nedorita care se formeaza in apa de spa este foarte diferită.

Cum sa tratam spuma nedorita din apa de spa

Cauzele formarii spumei in apa de spa

Spuma din apa de spa are multe asemănări cu spuma de mare, existand doar mici diferențe în compoziția lor chimică. Atât spuma nedorita din spa, cât și spuma mării necesită trei (3) lucruri pentru a se dezvolta: aer, apă și tenside. Surfactanții sunt molecule lipicioase care reduc tensiunea de suprafață a lichidelor, făcând mai ușor amestecarea substanțelor precum apa și alți contaminanți.

Toate stațiunile spa sunt formate din substanțe chimice, detergenți, proteine, săruri și alți compuși, mulți dintre ei fiind agenți tensioactivi. Chiar și un spa întreținut corespunzător, cu o chimie ideală a apei, va conține agenți tensioactivi, ceea ce va provoca apă spa spumoasă dacă este lăsată netratată. Cu cât aveți mai mulți agenți tensioactivi, cu atât se vor forma mai multe bule, în cele din urmă stivuindu-se împreună pentru a crea un strat spumos.

Care sunt principalii surfactanti la care trebui sa fiti atenti?

Un spa întreținut corespunzător va contine un amestec uniform cu o combinație de substanțe chimice igienice și calciu, ambele contribuind la neutralizarea surfactanților. Principalii tensioactivi la care va fi expus spa-ul dvs. sunt:

Produse personale

Principalii vinovati includ machiajul, șampoanele, gelurile și spuma pentru păr, vopsele de păr, protectiile solare, hidratantii, balsamurile și deodorantele. Aceste produse vor provoca reacțiile chimice ale spa-ului dvs., provocând subproduse spumoase și tulburi. După cum am menționat mai sus, cu cât mai mulți tensioactivi sunt prezenti in apa , cu atât sunt mai mari șansele ca spuma nedoriă săsi faca aparitia.

Persoanele care folosesc spa-ul

Orice persoana are propriul sau bagaj organic de contaminanți reziduali și non-reziduali. Acestia includ uleiurile corporale, transpirația și celulele moarte ale pielii, care, in contact cu produsele chimice de igienizare pot provoca aparitia spumei dacă substanțele chimice din spa nu sunt tratate după utilizare.

Sapunul & detergentii

Detergentul și săpunul au un rol important. Deși este important să vă spălați hainele de baie, tesatura acesora va contine, mai mulst sau mai putin, detergent rezidual.

Bauturile

Băuturile, atât alcoolice, cât și non-alcoolice, conțin zaharuri care pot provoca apă spumoasă. Vă recomandăm să păstrați băuturile departe de spa-ul dvs. ca o măsură de siguranta.

Cum scapam de spuma dintr-o cada cu hidromasaj

Apa spumoasă este o problemă comună a spa-ului și nu este un lucru cu care să va stresati prea mult. Iata câțiva pași simplu de parcurs, care vor restaura sănătate deplină a spa-ul dvs.

Testarea apei din spa:

Primul lucru pe care trebuie facut este testarea apei. Principalele lucruri care trebuie identificate sunt nivelurile de duritate, alcalinitate, pH și calciu, precum și totalul solidelor dizolvate – acestia sunt agenții tensioactiv. Determinarea chimiei apei în momentul observării apei spumoase vă va ajuta, de asemenea, să înțelegeți cauza și să preveniți în viitor un spa invadat de spuma.

Alcalinitate: atunci când apa din cada cu hidromasaj are alcalinitate mai mare de 150 ppm devine bazica si nu poate menține stabilitatea pH-ului, permitand combinarea substantelor care pot provoca apă spumoasă. Nivelul ideal este de 80-120 ppm.

pH: apa de spa este prea bazică dacă pH-ul este mai mare de 7,6. In acest caz, aveți două probleme care provoacă tulburarea: formarea depunerilor și igienizarea ineficientă. Este posibil să fie nevoie să utilizați un regulator care scade valoarea pH pentru ca lucrurile să revină la normal. Nivelul ideal al ph-ului este cuprins între 7.4 și 7.6.

Duritatea apei: în mod ideal, duritatea apei generata de calciu va fi cuprinsă între 150-400 ppm. Dacă nivelurile dvs. sunt prea ridicate, veți vedea acumularea de depuneri și spumozitatea.

Scurgerea și reumplerea:

După ce ați testat apa și ați documentat chimia apei, cel mai eficient mod de a elimina spuma nedorita este să goliti complet, să curățați și să reumpleți sistemul spa. În această etapă, este de asemenea o idee bună să verificați eventualele defecțiuni ale sistemului dumneavoastră spa, deoarece acestea pot fi, de asemenea, cauza apelor tulbure și spumoase.

După ce ați scurs, curățat și reumplut spa-ul, testați din nou apa, adăugând substanțe chimice acolo unde este necesar. Dacă chimia apei dvs. este în intervalul ideal, lăsați apa să circule timp de cel puțin 12-24 de ore. Când circulația este completă, testați apa încă o dată pentru a vă asigura că totul este in ordine.

Articol preluat de pe zodiac.com.

Adauga un comentariu