supraviețuire-în-caz-de-avalanșă

„În caz de avalanșă, fiecare minut contează”

În acest interviu, Markus Wey, director tehnic și ghid montan la MAMMUT Alpine School, explică cum să ne pregătim în mod corespunzător pentru sezonul de schi și exact ce putem învăța de la un curs de supraviețuire în caz de avalanșă cu MAMMUT Alpine School. El vorbește de asemenea despre experiența sa îndelungată în activități salvamont, abordând subiecte precum misiunile de salvare oamenilor îngropați sub zăpadă la care a participat, câinele său antrenat pentru asistență și dacă el însuși a fost prins într-o astfel de situație.

Ca ghid montan experimentat și salvator, vă confruntați des cu situații critice. Ne puteți spune mai multe despre experiențele dumneavoastră?

„Ne confruntăm mereu cu situații unice în timpul operațiunilor de salvare. În cele mai multe cazuri, oamenii care nu au fost îngropați în avalanșă iau acțiune și încep imediat căutarea. Însă, din păcate, încă există câțiva entuziaști din domeniul sporturilor în zăpadă care se aventurează în zone nesigure, fără echipamente de siguranță. În absența dispozitivelor electronice, singura modalitate prin care putem căuta posibile victime este cu ajutorul unui câine de avalanșă. În funcție de tipul de zăpadă, poate dura ceva timp până mirosul devine suficient de puternic încât să îl poată recunoaște câinele. După 15 de minute, șansele de supraviețuire pentru oricine îngropat sub zăpadă scad sub 50%. Astfel, este foarte important ca salvarea victimei să înceapă imediat după oprirea avalanșei, ca echipa de salvare alertată (Rega, SAC) să poată aduce pacienții într-un loc sigur cât mai curând posibil.”

Se spune că „timpul înseamnă viață” atunci când vine vorba de operațiuni de salvare din avalanșă. La ce vă referiți mai exact când spuneți acest lucru?

„Oricine are de gând să se aventureze pe teren nesecurizat în timpul iernii ar trebui să fie conștient că o avalanșă reprezintă o situație de viață sau de moarte și că, în caz de pericol, fiecare minut este esențial. Echipamentul de siguranță descris în orice manual de referință vă permite să începeți imediat căutarea tovarășilor îngropați. Acest echipament și competențele necesare pentru a îl utiliza sunt singurele modalități de a ajuta subiecții îngropați în timp.”

Pregătirile pentru sezonul de ski încep chiar înainte de prima ninsoare. Ce implică aceste pregătiri?

„Chiar înainte de a cădea prima zăpadă, trebuie verificate toate echipamentele. Dispozitivele electronice trebuie sa fie întreținute și orice actualizare de firmware trebuie instalată. Trebuie verificate toate mecanismele de pe bene și sonde, unitățile de desfășurare a sistemului airbag și greutatea de umplere și de fixare a cartușelor. De asemenea, este necesar să se verifice dacă sunt corect puse în funcțiune schiurile și alte articole de sprijin, precum stâlpii.”

supraviețuire în caz de avalanșă
Barryvox S, Training, Andermatt, Switzerland

De ce este atât de important ca antrenamentele de avalanșă să fie desfășurate corect și regulat?

„Echipamentele de siguranță moderne devin din ce în ce mai rapide, mai precise și mai ușor de utilizat. Totuși, acest lucru nu înseamnă că vor funcționa fără antrenament periodic. Exersarea continuă este esențială pentru a vă familiariza cu caracteristicile și cerințele specifice ale echipamentului, și pentru a răspunde în mod corespunzător într-o situație limită. Dacă puteți opera ceva în somn, este cel mai probabil să-l utilizați corect și într-o situație de urgență.”

La ce ne putem aștepta dacă ne înscriem la antrenamentele MAMMUT Alpine School?

„Când cumpărați telefon mobil nou, îl verificați în mod constant, încercând toate opțiunile și, astfel, familiarizându-vă foarte rapid cu dispozitivul și cu toate caracteristicile sale. Același lucru este valabil și pentru echipamentul de avalanșă, în special pentru un aparat de transmisie și recepție. Ar trebui să exersați utilizarea acestuia cât mai des posibil și în condiții cât mai dificile. Acesta este exact scopul cursurilor noastre de formare avalanșă.”

Chiar este posibil să ne antrenăm corespunzător pentru adevărate situații limită în caz de avalanșă, cum ar fi îngroparea?

„Cum spuneam, antrenamentele sunt esențiale: dacă puteți opera ceva în somn, este cel mai probabil să-l utilizați corect și într-o situație de urgență.”

Supravietuire montana în caz de avalanșă
Barryvox S, Training, Andermatt, Switzerland

Cât de important este să avem echipamentul corect?

„Extrem de important. Totuși, cel mai bun echipament posibil are nivelul de eficiență direct proporțional atât cu îndemânarea celui care îl folosește, cât și cu felul în care îl gestionează.”

Markus Wey are un câine de avalanșă propriu și lucrează regulat cu el în misiuni de salvare.

De cât de mult antrenament are nevoie un câine are nevoie înainte de a putea fi utilizat în căutări reale pentru victime ale avalanșei?

„Formarea începe atunci când câinele este doar un catelus, cu exerciții de distracție pentru a-l pregăti pentru rolul său viitor de câine de căutare. Multe sesiuni scurte de instruire ajută animalul să înțeleagă ce se așteaptă de la el și cum să își facă datoria. Aptitudinile câinelui sunt dezvoltate intensiv în primul an și apoi consolidate pentru a putea pune în practică aceste cunoștințe în timpul evaluărilor. Cea mai fragedă vârstă la care catelul este pregătit să participe la operațiunile adevărate de salvare este de doi ani.”

t de des vi se alătură câinele in timpul operațiunilor de salvare? Are nevoie și el de timp de recuperare?

„Iarna trecută am fost chemați de trei ori. Toate aceste situații au implicat mase mari de zăpadă pe porțiuni de drum, însă, din fericire, nu au fost îngropate persoane. Cainele are nevoie de foarte puțin timp pentru a recupera. În operațiuni de salvare mai lungi, cainele poate lucra în intervale neîntrerupte de până la o oră. După o pauza de doar o jumătate de ora, este pregătit să înceapă să lucreze din nou. Desigur, la fel ca pentru oameni, depinde de nivelul de formare a câinelui.”

Câinii sunt recompensați pentru operațiunile de salvare reușite?

„Câinii sunt motivati constant. Însă, cuvintele de laudă sau chiar recompensele nu le aduc prea multă satisfacție. Ei vor doar sa arate ce pot face. Dacă intervenția nu este de succes, facem un exercițiu pentru toți câinii și îngropăm pe cineva în zăpadă. Atunci când câinii găsesc această persoană, sunt recompensați.”

Markus Wey lucrează pe munte de mulți ani, și ne împărtășește din bagajul său de cunoștințe.

Ce factori servesc un rol decisiv în obținerea unui rezultat pozitiv?

„Când ești prima persoană la locul unei situații de urgență, este întotdeauna important să se evalueze corect potențialul de pericol. Propria ta siguranță este mereu pe primul loc. Prin urmare, sunt luate toate măsurile de precauție posibile pentru a ne asigura că putem ieși cât mai repede din zona periculoasă în cazul unei avalanșe secundare. Pentru noi, ca salvatori de munte, un rezultat pozitiv este atunci când nu se mai întâmplă nimic altceva, iar pacientul și salvatorul ies din situație nevătămate.”

Curs de supravietuire
Barryvox S, Training, Andermatt, Switzerland

Cum se simte când reușiți să salvați pe cineva care a fost îngropat de o avalanșă?

„E pur si simplu slujba ta. Desigur, este o situație foarte tensionată, nu știi niciodată ce se va întâmpla. Cu toate acestea, trebuie să pui emoțiile deoparte, ești la lucru și nu există loc de distrageri.”

Operațiunile de salvamont sunt extrem de solicitante, atât fizic, cât și psihic. Cum gestionați acest aspect?

„O operațiune de salvare vă împinge de obicei să vă depășiți limitele performanței și siguranței fizice. După fiecare misiune are loc o discuție. Discutăm despre cum s-au desfășurat lucrurile și despre aspectele psihologice.”

Markus Wey, director tehnic și ghid montan la MAMMUT Alpine School

“DACĂ VOI FI ÎNGROPAT VREODATĂ DE O AVALANȘĂ, SPER CĂ ELEVII MEI AU ÎNȚELES CU ADEVĂRAT INSTRUIREA ȘI CĂ IAU MĂSURILE POTRIVITE ASTFEL ÎNCÂT SĂ MĂ SALVEZE RAPID.”

Ce lecții ați învățat în toți anii de muncă de salvare montană?

„Am învățat că orice ar fi, cel mai bine este dacă nu ești prins niciodată într-o avalanșă.”

Ați fost vreodată prins într-o avalanșă?

„Nu. Norocul joacă, fără îndoială, un rol. Dar, de asemenea, pun faptul că nu am fost niciodată îngropat în seama unei pregătiri minuțioase și unui respect profund pentru natură. Motto-ul meu este: Aveți curajul să plecați, dar și curajul să vă întoarceți.”

Articol preluat de pe mammut.com.

Adauga un comentariu