Muzica analogica sau digitala?

Muzica analogica sau digitala?

De cand ma stiu ascult muzica.

Acasa, in masina, in casti pe strada… oricand am putin timp liber. De mai bine de 20 de ani am descoperit si cu ce gen muzical ma identific si anume hip-hop.

Muzica analogica sau digitala?Imi aduc aminte cu placere ca pe la jumatatea anilor `90 am ascultat primele piese pe casetofon impreuna cu verii mei mai mari care stiau deja cele mai in voga trupe la momentul respectiv… gen Wu-tang sau Cypress Hill. Era ceva nou… dinamic si agresiv care suna al naibii de bine. La scurt timp au aparut si primele trupe romanesti si socul a fost si mai mare, dar in acelasi timp… delicios. Muzica asta suna bine si in romana!!

In fine… mergand mai departe si studiind aceasta vasta cultura urbana, descopar ca e alcatuita din mai multe elemente… si anume MC, DJ, breakdance si graffiti.

Ca orice pusti entuziast am vrut sa fac si eu chestia asta.

Si normal ca cel mai la indemana a fost sa ma apuc sa scriu niste versuri si sa incerc sa le recit… daca pot spune asa… lucru care si s-a intamplat, am inregistrat cateva piese… etc. Nu ma simteam foarte bun la asta dar imi placea enorm pana cand am descoperit un alt element al hip-hop-ului… DJing!

Eram prin `98 cu antrenorul meu de karate in masina, si ne intorceam de la sala, cand la scurt timp dupa ce ne punem in miscare, porneste casetofonul si… surpriza… asculta aceeasi muzica. Dar ce avea in casetofonul de la masina (stiu, pare ireal si din secolul trecut… acum cand toti dam play de pe stick…ha ha ha) suna altfel si mult mai smecher.

Albumul nu avea pauza, melodia curgea una dupa alta si suna foarte grav. Erau niste mixtape-uri ale unor DJ consacrati ca DJ Premier, Evil dee, Doo woop etc… cu tot tacamul de scratch-uri, mixuri si alte nebunii. Imi aduc aminte ca in iarna aceea mi-am folosit toti banii de la sarbatori… colindat si ce mai primisem de la rude, ca sa imi cumpar casete goale sa imi inregistrez si eu o parte din colectia antrenorului meu Marian aka Maricanu.

14215728_616704521822485_1215490232_oAu mai trecut vreo doi ani de ascultat muzica… am mai crescut si eu… si a aparut dorinta din ce in ce mai fierbinte de a incerca sa ma apuc si eu de DJing sau turntable-ism. Bun bun… vreau eu sa ma apuc dar cu ce scule? Tot prin Maricanu il cunoscusem pe Bogdan aka Dj Sleek care era plecat in SUA de ceva timp si cu care am luat legatura prin email. Lucra la unul din cele mai mari magazine cu profil audio: Turntablelab. Am ajuns la un comun acord ca pentru inceput am nevoie macar de un pick up si un mixer. Am gasit un model de la Numark TT200 pret performanta foarte bun, dar problema era transportul si taxele care faceau ca pretul sa ajunga dublu. Deci am renuntat. Pana la urma am gasit acelasi model sh la un baiat din Craiova, l-am comandat prin curier si l-am primit a doua zi.

Primul mixer l-am cumparat la scurt timp din magazinul Muzica. Si de atunci a inceput studiul… pas cu pas incercand sa stapanesc tehnica de scratch. Norocul meu a fost sa il intalnesc si pe Andrei aka DJ Dox, un veteran al hip-hop-ului romanesc care a avut rabdarea necesara sa ma invete o parte din miscari. La putin timp am facut rost si de al doilea pick-up si asa lucrul a luat amploare. Cu vinilurile aveam probleme ca la noi se gaseau destul de greu si erau foarte scumpe, dar imi gasisem o sursa din Germania si imi comandam de acolo.

Eram foarte fericit ca ce auzisem eu pe casete cand eram pusti puteam sa fac si eu la mine acasa. Mi se parea fantastic. Am avut cateva ocazii si am pus muzica impreuna cu niste tovarasi si prin cluburile unde se asculta acest gen de muzica, dar nu pot sa zic ca m-a atras foarte mult chestia asta. O consideram mai mult personala. Mie imi placea sa ascult muzica singur si sa o si manipulez in acelasi timp, sa o modific sa sune cum cred eu ca e mai bine.

NumarkTimpul trece si tehnologia evolueaza, asa se face ca in urma unei discutii cu prietenul meu Andrei aflu ca la urmatorul lui concert al nu se mai cara cu platanele care au vreo 4kg bucata ci isi ia consola de DJ dupa el care are aproximativ 300g. What??? Ce naiba mai e si asta, ii zic? Pai poti sa faci scratch-uri cu ea? Raspunsul a fost… normal. Ok. Apuc si incep sa ma documentez si eu sa vad care e treaba cu consolele de DJ si raman stupefiat de ce poti face cu ele… traiasca tutorialele youtube… ha ha ha. Bineinteles ca la scurt timp imi cumpar si eu una. Tot un Numark Mixtrack Pro… o conectez la laptop, instalez softul Traktor Scratch Live si imi intru in paine. E fantastic cum pot sa mixez muzica din laptop cu asa usurinta.

Dupa cateva saptamani de ascultat si mixat muzica cu consola ajung la concluzia ca e mult mai comod decat sa mixezi dupa vinil, ai multe optiuni de inregistrat, efecte, etc, dar totusi sunetul adevarat… pur… tot de la platane vine.

Nu stiu, nu vreau sa par blocat in trecut dar ma repet, cu toate ca sa folosesti acea consola e foarte usor, iti arata bpm-ul fiecarei melodii (nu mai ai nevoie de ureche muzicala… ha ha ha) vezi pe ecran cand sa dai play la urmatoarea piesa, sunetul analog e mult mai bun, mai aproape de real. In plus, pe platane poti face scratch-uri mult mai avansate si mai complexe decat pe consola. Pana la urma e bine sa le ai pe amandoua si cand te plictisesti de un sistem il folosesti pe celalat, ca doar adevarul e intotdeauna la mijloc.

Sper ca mai sunt si alti pasionati nu doar de ascultat muzica ci si de mixat, eu unul nu cred ca as mai putea sa stau pe canapea sau fotoliu linistit fara sa imi bag mana pe acolo.

Have fun!!

One comment

Adauga un comentariu