Prima participare la un concurs de pescuit, Alex Barbu

Febra salailor – cam asa ar fi trebuit sa se cheme cea de-a patra editie a concursului Pike Fever organizat de Mim Team pe data de 15 octombrie 2016,
pentru ca s-au prins doar doua stiuci tot concursul din ce stiu eu, una chiar frumoasa,  masurand aproximativ 80 cm si 4.5 kg.

Dar sa va povestesc cum a inceput totul… si anume prima mea experienta la un concurs de pescuit.
Cu doua saptamani inainte de eveniment ma trezesc cu un telefon primit de la prietenul meu Ionut:
-Alo…salut ..ce faci bro?
-Bine frate la munca, tu?
-Si eu la fel…
-Auzi mah…se organizeaza un concurs de pescuit la rapitor de pe mal …nu vrei sa te bagi?
-Ce mah?….glumesti?… nu frate, stii ca eu nu sunt cu concursurile.
-Hai mah ca e caterinca… eu am fost si anul trecut si m-am simtit foarte bine, am iesit pe locul 7 din 38 de concurenti… mai socializam, mai vedem si noi scule, momeli, etc. Eu ma duc cu doi tovarasi de la bloc. Hai ca si asa nu ai fost niciodata.
-Bine… hai ca ma gandesc si iti zic.

Intru imediat pe net sa vad si eu despre ce e vorba si descopar ca e vorba de concursul organizat pe balta Mariuta 4. Citesc regulamentul, observ ca se desfasoara intr-o singura zi, in doua manse de cate 4ore. M-a pus pe ganduri prietenul meu. O lupta interioara avea loc… sa ma duc… sa nu ma duc… mai bine intru cu barca decat sa stau sa dau de pe mal, mai ales ca pot pescui numai in weekend… sa pierd o zi aiurea parca nu se merita. Dar totusi ma gandesc sa nu fiu reticent si sa incerc, pentru ca e o experienta noua si poate am ceva de invatat. Competitia nu mi-e straina deoarece practic karate de 21 de ani dintre care vreo zece am concurat la tot felul de cupe si campionate nationale, cu rezultate notabile, deci presiunea unui concurs nu mi-e straina. Dar aici e altceva… e vorba de pescuit. In fine, gasesc numarul patronului baltii, domnul Petre si il salvez in telefon.

A doua zi il sun pe Ionut si ii comunic ca vreau sa merg si eu. Bucurosi ca ne-am facut echipa il intreb daca a pescuit vreodat pe balta asta. Raspunsul a fost “nu”… si din pacate nici eu nu pescuisem vreodata acolo. Panica!!! Ce ne facem ca nici sa ajung nu stiu…ha ha ha. Stau, ma gandesc si il sun pe Valentin Nitu, un expert in pescuitul la rapitor si aflu ca balta este una foarte grea, plina de stepi si de cocioc, ceea ce face ca pescuitul sa fie un chin. Hai ca am nimerit bine… glumesc eu. Ioane daca vrei sa participam la concurs duminica trebuie sa mergem in recunoastere si sa ne antrenam. Bun… sun sa aflu regimul baltii si daca drumul e practicabil , pentru ca plouase vreo trei zile la rand. Totul e stabilit asa ca pe la 6 dimineata plecam din Bucuresti via Mariuta. Ajungem pe balta pe la 7 si facem cunostinta cu patronul, de la care mai aflam cateva informatii, gen unde e apa mai mare, prag, structuri. Un om super ok care ne-a raspuns la toate intrebarile fara sa fie deranjat de asta. Aflam ca balta are stiuca, salau si biban.

Ne apucam de pescuit “antrenamentul oficial” 🙂 pornind de la digul din stanga cabanei. Legam cate un jig si punem si struna sa nu ne ia cumatra prin surprindere. Dupa cateva lanseuri bineinteles ca lasam cateva monturi in cocioacele existente, nervii lui Ionut cedau deja, in conditiile in care cu o seara inainte se muncise sa le manufactureze. Ii zic …frate eu nu mai dau cu struna ca nu are rost, hai sa ne concentram pe ce naluci prindem peste. Initial am dat cu niste shaduri mai mari, incercand sa selectam stiuca sau salaul mai mare, dar fara succes.

Ajung la un shad de 8 cm de la Berkley Pulse culoare natural si am primul atac, un strap de vreo 600 gr. Strategia aleasa a fost sa nu insistam foarte mult pe un loc, maxim 15 minute, ca sa putem sa ajungem pana la celalat dig in timp util. Locuri sunt destule facute prin stuf. In urmatoarea ora mai reusesc sa prind un strapazan de vreo 800 gr la un shad de la Cabelas Hoochie Koochie verde cu gliter. Intre timp prinde si Ionut un strap. Prezentarile sunt destul de rare la numar, practic pe un loc nou aveai la inceput cateva atacuri dupa care… liniste.

14658182_639621832864087_111607632_nSe face ora pranzului, mancam si ne apucam de pescuit in zona din dreapta cabanei. La scurt timp am un atac foarte violent si dupa un dril de cateva minute ,aduc la mal un salau frumos de aproximativ 50cm si 1.5kg… nu l-am masurat efectiv. L-am prins la un slider alb de 8 cm. Sunt bucuros ca am reusit sa prind si un exemplar mai rasarit. Tot inaintam spre coada lacului si in total, pana la ora 16 cand ne-am oprit din pescuit, am mai prins trei strapazani de vre 800 gr, iar Ionut la fel. In total eu am avut cinci pesti iar el patru.Destul de trista situatia…ne asteptam sa avem mai multe capturi ,nici o stiuca prinsa,si nici un biban. Partea buna a fost ca toti pestii erau punctabili avand peste 35 cm, limita minima impusa de regulamentul concursului. Plecam acasa putin debusolati si cu gandul ca mai avem o saptamana pana la concurs sa stabilim ce strategie adoptam.

Si iata ca vine si ziua cea mare. Sambata 15 octombrie, ora 7, parchez masina pe malul baltii. Pescarii incep sa se adune. Planul era facut, sa pescuim numai dupa salau incercand sa acoperim o zona cat mai mare. Astept sedinta tehnica, programata la aceasta ora, dar surpriza… abia pe la 8 incepe sa se faca prezenta si instructajul. A durat 15 minute toata treaba, concluziile au fost ca se pescuieste doar pe malul cu cabana pe toata lungimea lui, ca este interzis pescuitul pe cele doua diguri si pe malul opus si ca trebuie sa anuntam arbitrii cand avem peste ca sa il masoare.

Dupa sedinta incepe prima mansa care avea sa tina pana la 12.15, startul fiind dat anevoios si confuz. In fine, ma duc la masina sa imi iau lanseta si geanta,in timp ce ceilalti concurenti se grabeau sa prinda locurile mai bune. O iau incet spre dreapta cabanei si vad ca locul unde il prinsesem pe ala mare data trecuta era ocupat. Inghit in sec si merg mai departe, reusind sa gasesc si eu un loc liber. Pescuiesc 30 de minute fara succes. Tot schimb naluci dar nu se intampla nimic. Ionut aflat la cativa metri de mine nu reuseste nici el vreo captura. Totusi in dreapta mea sunt trei pescari care aduc la mal cativa strapazani. Hopa…pai ce ai facut nene…noi nu suntem in stare sa prindem? Ioane io plec pe mal si te sun daca fac ceva…tu mai insista aici sa tii macar locul ocupat, eram totusi 50 de insi pe o balta nu foarte mare, iar locurile bune erau limitate.

Merg inspre digul din stanga si gasesc un loc liber aproape de locul mult ravnit din antrenamet. Lansez si am primul atac finalizat cu un strap de 38 cm si aproximativ 800gr. Sunt bucuros ca nu dau gherla. Intre timp prinde si Ionut un peste similar. Insit si mai aduc la mal un biban de 12.5cm… nepunctabil, dar care a fost masurat de arbitru si trecut pe foaie, pentru ca se contorizeaza orice peste pentru stabilirea clasamentului final. Ma gandesc ca e ca la fotbal cand fac aia egal si castiga cel care a avut mai multe suturi pe poarta… :D. Mai petrec pe locul asta inca 30 de minute si mai prind un strap de 36.5 cm.

Ma uit la ceas si vad ca mai am 45 de minute de pescuit. Il sun pe Ionut si aflu ca nu a mai luat nimc… nici un atac… mort. Ii zic frate… io ma mai plimb sa vad ce au facut si restul si daca gasesc un loc liber ma opresc si dau. Vb la pauza de masa. Si o iau iar la pas…vorbesc cu ceilalti si aflu ca foarte multi pescari nu au prins nici un peste.
Interesant. Era jale mare, toata lumea fiind enervata ca nalucile se agatau foarte repede. Eu ca sa evit acest lucru am pescuit tot concursul cu ace offset, dar si asa am lasat 4-5 monturi. Gasesc liber un ponton si incep sa pescuiesc, incercand sa acopar o  zona
cat mai mare, dar fara succes.

Si soseste pauza de masa de la 12.15 pana la 13.15. Gratarul era la foc maxim iar micii si carnatii sfaraiau. Ne strangem cu totii la capota masinii, scoatem pachetele si ce ne-au dat organizatorii si incepem ospatul. Ionut ne serveste cu o tuica productie proprie care mi se duce direct in picioare… nefiind un mare bautor de alcool. Situatia la pauza era dificila, aflam ca jumatate din concurenti nu au reusit sa prinda nici un peste macar. Radem, glumim pe tema asta… si pana sa strangem noi masa se da startul celei de a doua manse.

La fel ca prima data, eu nu am auzit fluierul sau arbitrul a fluierat mai incet decat trebuia… habar nu am. Dar vad totusi ca sunt pescari deja pe locuri, probabil au mancat in vecinatatea lor… si vad ca sunt pescari si pe digul din stanga. Ma uit la Ionut nedumerit si el la mine si ma intreaba… bah nu era interzis pe dig? – Bro… habar nu am… asa stiam si eu.

A doua mansa a inceput la 13,15 si se tinea pana la 16.15. Incepem cautarea locurilor si gasesc unul liber in vecinatatea celui unde am prins la inceput. Lansez si dupa minute bune… vreo 45 cred, am prins un strap de 31cm… nepunctabil din pacate.

Stau si ma gandesc ce sa fac si o iau la pas spre digul din dreapta. Ma mai opresc pe vreo doua locuri dar fara noroc. Ajung aproape de dig dar pe drum ma intalnesc cu alti concurenti care se intorceau deja fara vreo captura. Abandonez ideea si schimb directia spre digul din stanga, si gasesc liber locul unde am prins primul peste din antrenament.

Insist dar nimic nu se intampla. Timpul se scurge si se face 15.45 cand aud fluierul arbitrul. Wtf? Gata deja? Nu mai erau 30 min?? Aia e. Game over.

Ne strangem cu totii la festivitatea de premiere unde aflam primele trei pozitii castigatoare, iar restul primim cate o diploma de participare. Ce m-a intrigat a fost faptul ca organizatorii nu au dat detalii despre ce pesti si cat de mari au prins cei clasati pe podium, sunt sigur ca toti eram interesati. Oricum, felicitari castigatorilor! Ii multumesc castigatorului ca mi-a scos masina din sant cu o saptamana inainte, dupa o manevra efectuata gresit de mine, chiar a fost o surpriza placuta sa il vad tocmai pe el pe locul 1.


Ca si concluzie pot sa spun ca este o diferenta mare intre pescuitul de competitie si cel recreativ. Nu au mai nimic in comun, doar ca se folosesc aceleasi unelte. Mi-a placut atmosfera, lumea implicata in acest concurs, faptul ca m-am revazut cu un fost coleg de liceu pe care nu il mai vazusem de vreo 14 ani si foarte probabil voi mai participa in viitor. As opta chiar si pentru un concurs de pescuit din barca…cine stie. A fost o experienta placuta. Am iesit pe locul 8 din 51 de concurenti, obtinand exact ce mi-am dorit, adica sa fiu in top 10 la final.

Echipament:

  • Lanseta Lamiglas excel bass 7`, mulineta Cabelas Tournament ZX 2500A, fir mono Stroft 0.20mm.
  • Lanseta Centurion Sirrus 7`6 si mulineta Daiwa GS8 2500, fir textil Cabelas Ripcord 10lbs.
  • Naluci prinzatoare: Cabelas Hoochie Koochie, Big Bite Baits, Berkley si 4 Predators.

Numai bine si fir Intins!!!

14697188_639621772864093_1433786723_o

Adauga un comentariu