Beneficiile inotului: De ce sa-ti faci timp pentru inot?

Fiindca pierzi din greutate, te mentii in forma si iti imbunatatesteti atitudinea. Beneficiile rezultate din inot sunt uriase. Exercitiul fizic pentru tot corpul care afecteaza pozitiv toti muschii si te ajuta sa te relaxezi.

De la pierdere de greutate la un somn mai odihnitor: sapte motive pentru care inotul este o forma extraordinara de exercitiu fizic

Beneficiile inotului sunt aproape infinite. Este un mod excelent de tonifiere a pielii si musculaturii, o metoda de relaxare mentala si poate chiar incetini procesul de imbatranire. Iata o lista cu argumente pro inot:

  • Aproape toata lumea poate inota
  • 30 de minute de inot pot arde pana la 350 de calorii
  • Inotul ajuta la cresterea masei musculare
  • Multi inotatori sustin ca diminueaza durerile
  • Inotul te poate ajuta in cazul insomniei
  • Exercitiul regulat ajuta la formarea unei atitudini pozitive
  • Risc scazut de accidentare

Oricine poate inota?

Inotul este benefic pentru noi toti, de la femei insarcinate si batrani, la atleti accidentati si la cei care vor sa-si reintre in forma. Daca esti nesigur sau dupa o pauza lunga, consulta-ti medicul inainte pentru a evita eventuale complicatii, in cazul anumitor boli.

De ce inotul este un exercitiu atat de laudat? Inotul este una dintre cele mai bune metode de exercitiu cardiovascular sau aerobic, fiindca foloseste aprope toti muschii si creste capacitatea inimii de a pompa sange*. Conform unui studiu, 12 saptamani de inot pot imbunatati eficienta de a pompa sange a inimii cu 18% si, fiindca apa este de 800 de ori mai densa decat aerul, este excelent pentru tonifiere datorita faptului ca supune incheieturile unui stres minim. Inotul poate chiar incetini procesul de imbatranire – cercetatorii au demonstrat ca intre trei si cinci reprize de inot pe saptamana reduc in mod serios riscul de deces prematur.

Ce muschi se activeaza atunci cand inoti?

De fiecare data inoti corpul tau efectueaza un exercitiu de mini-rezistenta. Fiecare gest lucreaza mai multi muschi decat iti poti imagina, in mod special in regiunea bratelor, umerilor si coapselor – muschi care ramani inactivi in timpul petrecut la birou. Inotul de asemenea iti pune la lucru muschii abductori si va reduce grasimea acumulata pe talie sau solduri. Deci, pe langa un exercitiu de body-building este de asemenea un remercabil exercitiu fizic pentru intregul corp.

Poate inotul sa-ti imbunatateasca dispozitia?

Conform cercetatorilor, inotul regulat poate reduce stresul , scadea anxietatea si lupta impotriva depresiei, indiferent de abilitatile tale sportive sau de forma in care te afli. Fiind inconjurat de apa, ajuta la relaxarea ta mentala cat si fizica mult mai mult decat prezenta intr-o sala de gimnastica plina de oglinzi si muzica cu multi decibeli.

Daca prefer sa inoti in aer liber, studiile recente au aratat ca este un mod perfect (chiar daca uneori prea racoritor) de a-ti imbunatati dispozitia, capacitatile cognitive si de a atinge acea stare de bine pe care doar timpul petrecut in mijlocul naturii o poate genera. Timpul petrecut in aer liber se traduce, de asemenea, intr-o infuzie generoasa de vitamina D, chiar si in zilele intunecate din timpul iernii.

Poate inotul echivala cu o cura de slabire?

Ei bine, da. Inotul “arde” caloriile si este excelent pentru scaderea greutatii si reducerea grasimii acumulate. 30 de minute de inot sustinut te va ajuta sa consumi 350 calorii iar o intreaga ora petrecuta in bazin va dubla acest numar. Mai mult, fiindca inotul ajuta la cresterea masei musculare, care la randul sau influenteaza metabolismul, corpul tau va continua sa consume calorii si la dusuri, uscare si pe drumul catre casa.

Poate inotul preveni accidentarile?

Comparat cu alte tipuri de exercitiu fizic, inotul are un risc mai scazut de accidentare datorita stresului scazut pe care miscarea in apa il are asupra incheieturilor. De asemenea inotul este un analgezic natural. Intr-un studiu facut pe pacienti cu durere chronica in regiunea lombara a spatelui, 90% au declarat ca starea lor s-a imbunatatit considerabil dupa sase luni de inot regulat. Mai mult, inotul a demonstrat ca poate ajuta in reducerea inflamatiilor si ii poate ajuta pe cei care sufera de osteoartrita.

Cum poate inotul sa imbunatateasca calitatea somnului?

Conform unui studiu efectuat de National Sleep Foundation**, persoanele care fac exercitii in mod regulat, de exemplu inot, au de doua ori mai multe sanse sa beneficieze de un somn mai odihnitor. De asemenea, pentru aceasi categorie , riscul de a suferi de insomnie sau trezire prematura este mai scazut.

 Intodeauna consultati medicul personal inainte de a incepe orice program nutritional sau de exercitiu fizic. Sugestiile din articolul prezent nu sunt sub nici o forma un substitut pentru o consultatie medicala.

*Source: Amateur Swimming Association (ASA)

** Source: Research conducted 4-10th June 2013 by Vision Critical who questioned 4,120 randomly selected adults from the UK, USA, France and China.

Sursa: www.speedo.com

Adauga un comentariu