Reparații ad-hoc pentru lansetele fly

Ghid de reparatii ad-hoc pentru lansetele fly

Lansetele de pescuit la musca se rup. Se întâmpla. Usi de masina, crengi de copaci, cizme alunecoase, câini care alearga în jurul barcilor… etc.

Daca pescuiti intens, exista sanse mari sa rupeti o lanseta. În unele cazuri, lanseta se poate fi stricata ireparabil. In acest caz, dacă nu aveti o lanseta de rezerva la indemana, partida de pescuit s-a terminat. Fracturile majore, în special în zona manerului sunt suficiente pentru a va distruge lanseta în mod permanent. Fracturile în apropierea vârfului si deteriorarea inelelor sunt candidati la reparatii simple pe teren sau acasa.

Pentru cazurile în care lanseta a suferit doar stricaciuni usoare un kit portabil de reparatii poate sa va salveze partida de pescuit. Un astfel de kit, pregatit special pentru repararea inelelor poate fi folosit ani de zile, cu o utilizare regulata, economisindu-va costurile de transport si timpul necesare pentru a utiliza reparatiile oferite de garantia producatorului.

Kit de reparatii:

  • Fir (fir de pescuit sau ata dentara vor fi suficiente);
  • Pistol cu lipire la cald;
  • Super glue;
  • Bricheta;
  • O bucata de smirghel;
  • Unealta multifunctionala Leatherman – veti ave nevoie doar de cleste si cutit asa ca majoritatea modelelor Leatherman sunt bune.

Inspectati lanseta si estimati pagubele

Începeti cu manerul si faceti o inspectie completa pâna când atingeti vârful. Nu are rost sa reparați o lanseta care este rupta în mai multe locuri. Daca blank-ul este spart în orice punct sub vârf, repararea sa este putin probabila. Lansetele moderne se vor fractura si despica, si isi vor pierde flexibilitatea si rigiditatea care le fac functionale. La blank-urile rupte la câtiva centimetri de vârf se poate reteza varful si muta inelul de varf mai jos, pentru a le pastra functionalitatea.

Deteriorarea mandrinei si a inelelor este, de asemenea, o problema obișnuita. Inelele pot largi matisajul si se pot desprinde de lanseta. De obicei, un picior al inelului se va dezlipi în timp ce celalalt va ramâne intact. Acest gen de stricaciune poate fi reparat foarte usor la majoritatea lansetelor. Mandrinele se vor despride când se sparge stratul epoxidic. Puteti sa le fixati la loc prin slefuirea reziduurilor epoxidice si aplicarea unui strat nou la domiciliu sau puteti utiliza super glue pentru reparatii temporare de moment.

reparatii

Repararea unui vârf rupt

Folositi sectiunea de taiere a clestilor uneltei multifunctionale Leatherman pentru a taia vârful propriu-zis al lansetei pentru o sectionare curata. În cele mai multe cazuri, eliminati doar aschiile de grafit de pe vârf. Apucati strans inelul din vârful complet taiat cu ajutorul instrumentului multifunctional și încalziti metalul cu o bricheta pentru a înmuia lipiciul original. Extrageti bucata de blank ramasa afara din inel.

Folositi cutitul multifunctionalei Leatherman pentru a razui bucati subtiri de pe lipici. O lama ascutita ajuta la crearea de fasii foarte subtiri care se potrivesc cu usurinta în capatul mic al piesei din vârf. Împachetati fasiile rezultate din razuit în inelul de varf. Strângeti inelul cu clestele si încalziti metalul pentru a înmuia lipiciul. Puneti inelul înapoi pe vârful tijei si aliniati-l cu celelalte inele. Daca diametrul varfului s-a schimbat suficient pentru a împiedica montarea inelului initial, poate fi necesar sa achizitionati unul nou cu o dimensiune mai mare. Puteti pastra, de asemenea, câteva inele pentru varf de rezerva în kitul dvs. de reparatii.

Repararea unui inel rupt

Aruncati o privire atenta la inelul deteriorat. Daca piciorul inelului este dezlipit, cautati spatiul original, curatati-l si inserati-l la loc. Învelișurile originale pot fi în continuare mentinute de matisajul original. Pur si simplu reintroduceti piciorul inelului si aplicati câteva picaturi sau superglue pe deschidere. Asteptati pâna se usuca si puteti sa va reluati partida de pescuit.

Daca matisajul s-a desfacut sau nu este posibila o reparatie ușoara, scoateti-va firul și lipiciul. Acasa, puteti folosi o lama pentru a îndeparta matisajul original si smirghelul pentru a curata adezivul vechi. Pentru o reparatie ad-hoc, la locul de pescuit, puteti înfasura matisajul original pentru o reparatie temporara si faceti o reînfasurare completa acasa.

Apasati piciorul inelului pe blank în pozitia initiala. Faceti 2-4 înfasurari, suprapunand firul pentru a-l bloca în loc. Continuati sa infasurati până când piciorul este complet acoperit și strâns fix de blank. Executatiti o înfasurare larga pentru a crea o bucla, urmata de mai multe înfșurari stranse. Treceti capatul ramas liber înapoi prin bucla și trageti cu putere pentru a fixa învelisurile. Acoperti cu un strat subtire de super-glue pentru a tine totul împreuna. Lasati-l sa se usuce câteva minute în timp ce rotiti blankul pentru a distribui uniform lipiciul. Reluati-va partida de pescuit.

Adauga un comentariu