Explorarea-unei-peșteri-glaciare-din-Islanda-cu-PETZL

Explorarea unei peșteri glaciare din Islanda cu PETZL

si cateva recomandări pentru exploratori de peșteri glaciare aspiranți.

Explorarea unei peșteri glaciare din Islanda cu PETZL

Islanda se mândrește cu o varietate de peisaje care inspiră curioșii să exploreze, de la ghețari uriași la deșerturi vulcanice. Peșterile glaciare se află printre multele minunății naturale care îți taie răsuflarea, oferind posibilitatea de a observa o lume tăcută, rece și iluminată într-un mod unic. Hai într-o aventură cu Anna și Pierre ca să aflați mai multe despre acest fenomen uimitor.

Găsirea unei peșteri

Găsirea unei peșteri

„Unii ghețari sunt vizibili de la suprafață, iar alții vă fac să depuneți ceva efort înainte de a se dezvălui. Majoritatea peșterilor din aceste râuri de gheață se formează încă din timpul iernii. Cu toate acestea, se dovedesc mult mai greu de localizat în toamnă, în perioada anului când ne-am decis noi să explorăm Islanda. După ce am contactat mai mulți ghizi care încă nu avuseseră ocazia să viziteze o peșteră complet formată, am fost gata să abandonăm orice speranță. În cele din urmă, gazdele noastre ne-au pus în contact cu Siggi, singurul ghid din Islanda, specializat în peșteri cu ghețuri.

Am călătorit la Vatnajökull, cel mai mare ghețar din Europa. Siggi stă cu ochii pe ghețar în fiecare an, ca să identifice orice peșteri care se formează. El a explicat că, în medie, peșterile glaciare încep să se formeze cu cel puțin un an înainte de a fi în starea potrivită de explorare. Din cauza ciclului de congelare și ghețarului care se mișcă constant, aceste peșteri trecătoare au de obicei o durată de viață scurtă, trăind doar o singură iarnă înainte de a dispărea. Pentru a se asigura că o peșteră este sigură pentru explorare, Siggi măsoară grosimea gheții în mod regulat. Odată ce pereții ating trei metri grosime, o peșteră este în sfârșit sigură.”

Explorarea peșterii

Explorarea peșterii

„Ne-am întâlnit cu Siggi în apropiere de Hofn la ora 06:30 dimineața. De acolo am mers la cea mai apropiată parte de peștera pe care ne doream să o explorăm a ghețarului, pentru a începe să urcăm. Ghețarul se întindea cât vedeam cu ochii. Odată ajunși la intrarea în peșteră, Siggi explică cele două reguli de siguranță ce nu puteau fi negociate: Trebuia să purtăm cască pentru a ne proteja împotriva eventualelor căderi de gheață și să purtăm o lanternă frontală pentru zonele din peșteră care se dovedesc mult mai întunecate decât ne-am fi așteptat.

Primii noștri pași ne-au dus într-o lume cu adevărat magică, un tunel de gheață incredibil. Lumina filtrată prin pereții translucizi ai peșterii este albastru închis, iar printr-o deschizătură din capătul îndepărtat al canalului peșterii intra lumina zilei care venea de deasupra.

Această peșteră secretă se formase recent. De vreme ce numai Siggi știa despre ea, eram complet singuri. Chiar dacă sosise sezonul de toamnă, pereții groși de gheață s-au dovedit a fi mai mult decât îndeajuns de solizi pentru a ne putea aventura în siguranță. Ne-am petrecut timpul minunându-ne de nuanțele incredibile ale gheții, pe care nici eu nici Pierre nu mai avusesem ocazia să le admirăm niciodată până acum, precum și de arhitectura naturală uimitoare care rivalizează ușor cu cele mai spectaculoase catedrale ale Europei. Peștera se umplea cu sunete atât mute, cât și pătrunzătoare în același timp.

Norii amenințători de ploaie pe care îi observasem de dimineață și-au făcut de cap în sfârșit. Pentru a rămâne în siguranță, era imperios necesar să scurtăm această aventură unică. Ieșim din peșteră prin altă deschidere și începem să ne întoarcem înapoi spre mașină. Vizita noastră a durat doar o oră, însă a fost o oră în care a părut că spațiul și timpul s-au oprit.

Explorarea unei peșteri glaciare din Islanda cu PETZL

Recomandări pentru exploratori de peșteri glaciare aspiranți

În ce perioadă a anului să programați explorarea? Iarna, între noiembrie și martie.

Unde să mergeți? Vatnajökull Glacier este cel mai popular loc de a explora peșteri cu ghețari, deoarece este cel mai mare din Islanda, dar puteți explora și Myrdalsjökull (Katla Pave) în Ghețarul Langjökull.

Care sunt condițiile meteorologice necesare pentru o astfel de excursie? Ca pentru toate excursiile în munți, așteptați vreme bună (fără zăpadă sau ploaie).

Avem nevoie de un ghid specializat? Deoarece peșterile cu ghețari pot fi periculoase, am recomanda angajarea unui ghid local.

De ce echipament avem nevoie? Îmbrăcăminte caldă și confortabilă, cască, o lanternă frontală și crampoane (in functie de tipul peșterii și tehnicilor de explorare).

Lanterna frontala PETZL SWIFT RL

Articol preluat de pe https://www.petzl.com.

Trip report by Anna and Pierre – Fly Away to Adventure
Photos: Arnaud CHILDERIC – Studio Kalice – www.kalice.fr
Original text in French written by Anna CHILDERIC

Adauga un comentariu