Cum să încărcați o baterie LiFePO4

Încărcarea bateriilor Li-Ion LiFePO4

Schimbarea poate fi descurajantă, chiar și atunci când treceți de la o baterie cu plumb-acid la o baterie cu litiu fier fosfat. Încărcarea corectă a bateriei este esențială și are un impact direct asupra performanței și duratei de viață a bateriei. Descoperiți cum să vă încărcați bateria Liontron LiFePO4 pentru a vă maximiza investiția.

Diferențele cheie dintre bateriile LiFePO4 și bateriile cu plumb-acid atunci când vine vorba de încărcare

Bateriile cu litiu se pot încărca la un curent mult mai mare și se încarcă mai eficient decât plumb-acid, ceea ce înseamnă că pot fi încărcate mai repede. Bateriile cu litiu nu trebuie încărcate dacă sunt parțial descărcate. Spre deosebire de bateriile plumb-acid, care, atunci când sunt lăsate într-o stare de încărcare parțială se vor sulfata, reducând drastic performanța și durata de viață.

Bateriile cu litiu Liontron vin cu un sistem intern de management al bateriei (BMS) care protejează bateria de supraîncărcare, în timp ce bateriile cu plumb-acid pot fi supraîncărcate, crescând rata de coroziune a rețelei și scurtând durata de viață a bateriei.

Condiții de încărcare

La fel ca telefonul dvs. mobil, vă puteți încărca bateriile cu litiu fier fosfat oricând doriți. Dacă le lasati să se descarce complet, nu le veti putea folosi până când nu se încarcă. Spre deosebire de bateriile plumb-acid, bateriile cu litiu fier fosfat nu se deteriorează dacă sunt lăsate într-o stare de încărcare parțială, așa că nu trebuie să vă stresați pentru a le încărca imediat după utilizare. De asemenea, nu au efect de memorie, așa că nu trebuie să le goliți complet înainte de încărcare.

Bateriile Liontron LiFePO4 se pot încărca în siguranță la temperaturi între 0°C – 55°C; cu toate acestea, vă recomandăm încărcarea la temperaturi peste 0°C. Dacă încărcați sub temperatura de îngheț (cu exceptia bateriilor Liontron Arctic care pot fi încărcate la temperaturi de până la -30°C), curentul de încărcare trebuie sa fie de 5-10% din capacitatea bateriei.

Cum să încărcați o baterie LiFePO4

Modul ideal de a încărca o baterie cu litiu fier fosfat este cu un încărcător dedicat, cu caracteristici CCCV pentru baterii LiFePO4 (cum ar fi încărcătoarele, controlerele solare de încărcare și dispozitivele combinate Victron Energy), deoarece acesta va fi programat cu limitele de tensiune corespunzătoare.

Profilurile de încărcare AGM și GEL se încadrează în mod obișnuit în limitele de tensiune ale unei baterii cu litiu fier fosfat. Încărcătoarele pentru bateriile cu plumb-acid pot fi utilizate numai dacă este setată tensiunea de încărcare corectă și nu este utilizat niciun program de desulfatare. Încărcătoarele de baterii plumb-acid tind să aibă o limită de tensiune mai mare, ceea ce poate face ca sistemul de management al bateriei (BMS) să intre în modul de protecție. Acest lucru nu va dăuna bateriei (cu exceptia supratensiunilor repetate) dar poate cauza coduri de eroare pe afișajul încărcătorului.

LIONTRON LiFePO4 BMS - Sistemul de gestionare a bateriei și control prin Bluetooth

Prin interfața Bluetooth integrată, starea bateriei poate fi monitorizată prin smartphone sau tabletă (Android sau Apple iOS). Se elimina astfel nevoia de instalatii complicate de monitorizare care necesita cabluri.

Încărcarea bateriilor în paralel cu cele mai bune practici

Când conectați bateriile cu litiu în paralel, cel mai bine este să încărcați fiecare baterie individual înainte de a face conexiunea (conexiunile) în paralel. Dacă aveți un voltmetru, verificați tensiunea la câteva ore după finalizarea încărcării și asigurați-vă că sunt la 50 mV (0,05 V) unul de celălalt înainte de a le conecta în paralel. Acest lucru va minimiza șansa de dezechilibru între baterii și va maximiza performanța sistemului. În timp, dacă observați o capacitate scăzută a bateriei, deconectați conexiunile paralele și încărcați fiecare baterie individual, apoi reconectați.

Deoarece fiecare baterie din rețea calculează individual starea de încărcare abaterile sunt normale. În cazul bateriilor nou conectate, poate dura câteva cicluri până când toate bateriile unei conexiuni paralele se adapteaza una la cealalta. Dacă abaterile persista chiar și după mai multe cicluri de lucru, vă rugăm să verificați modul de cablare, deoarece ar putea fi un indiciu că bateriile nu sunt încărcate în mod egal.

Nota* Bateriile Liontron LiFePO4 suporta doar conexiuni in paralel. Conexiunea în serie nu este permisă si va provoca defectarea acumulatorului.

Dar în timpul depozitării?

Bateriile cu litiu fier fosfat sunt mult mai ușor de depozitat decât bateriile cu plumb-acid. Pentru depozitarea pe termen scurt de 3-6 luni, nu trebuie să faceți nimic special. În mod ideal, lăsați-le la o stare de încărcare de aproximativ 50% înainte de a le depozita. Pentru depozitarea pe termen lung, cel mai bine este să le depozitați la o stare de încărcare de 50% și apoi să le ciclați prin descărcare, reîncărcare și apoi descărcare parțială la aproximativ 50%, la fiecare 6-12 luni.

Adauga un comentariu