Capacitatea de rezerva a bateriei

Capacitatea de rezerva a bateriei

Decizia de a alege o baterie nautica sau pentru camperul dumneavoastra poate fi greu de luat. Există nenumărate specificații de comparat – de la amperi-oră la tensiune, de la ciclu de viață și la eficiență, de la brand la durata garantiei; o altă specificație, capacitatea de rezerva a bateriei este, deseori, mai putin luata in considerare. Capacitate de rezerva este o notiune foarte important de înțeles, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra duratei de viață a bateriei, precum și poate determina modul în care bateria va funcționa la sarcini susținute.

În general, capacitatea de rezervă a bateriei indică cât de mult poate funcționa o baterie complet încărcată fără a scădea sub o anumită tensiune. Caracteristica important de stiut în cazul în care aveți nevoie de o baterie pentru sarcini consistente în timp. Mai jos am compilat cateva informații cheie pe care ar trebui să le cunoașteți despre capacitatea de rezervă.

Care este capacitatea de rezerva a bateriei?

Abreviată în mod obișnuit RC, capacitatea de rezerva a bateriei este perioada de timp, în minute, în care o baterie de 12V poate funcționa înainte de a scădea la 10,5V. Se măsoară în minute de rezervă. De exemplu, dacă o baterie are o capacitate de rezervă de 150, înseamnă că poate furniza 25 de amperi timp de 150 de minute înainte ca tensiunea să scadă la 10,5V.

Capacitatea de rezerva a bateriei diferă de amperajul per oră (Ah) prin faptul că este pur și simplu o măsură a timpului, în timp ce amperajul per oră măsoară cantitatea de amperi, sau curent, care poate fi produs într-o oră. Puteți calcula capacitatea de rezervă din amperi-oră și invers, deoarece sunt legate, dar nu sunt același lucru. Când comparăm aceste notiuni, observam ca măsurarea timpului ofer o imagine mult mai precisă a duratei de functionare a unei baterii sub sarcini susținute.

De ce este importantă capacitatea de rezerva a bateriei?

Capacitatea de rezervă este utilizată pentru a înțelege cât timp poate funcționa o baterie sub sarcina susținuta. Aceasta caracteristica devine foarte importanta dacă intenționați să folositi bateriile pentru o perioadă mai lungă de timp și este un indicator excelent al performanței bateriei.

Dacă vă cunoașteți capacitatea de rezervă, veți înțelege mai bine cât timp puteți utiliza bateria și câtă putere veți putea folosi. O capacitate de rezervă de 150 de minute sau 240 de minute este o mare diferență și poate schimba drastic modul în care vă folosiți bateriile, precum și numarul de baterii de care aveți nevoie. Dacă petreceți o zi întreagă pescuind pe apă, de exemplu, ar trebui să știți câtă putere și timp va mai ofera bateria, astfel încât să puteți cronometra eficient călătoria și să ajungeți la mal fara să rămâneți fără energie.

baterie LIONTRON LiFePO4 LX Smart BMS 12V 100Ah

Capacitatea de rezervă are un impact direct asupra puterii pe care o puteți genera cu bateria. Deoarece puterea este echivalentă cu amperajul înmulțit cu voltajul, dacă tensiunea bateriei scade de la 12V la 10,5V, puterea scade. De asemenea, deoarece energia este echivalentă cu puterea înmulțită cu durata de timp utilizată, dacă puterea scade, la fel se intampla și cu energia produsă. În funcție de modul în care intenționați să utilizați bateria – cum ar fi pentru călătorii de zile într-un camper sau pentru un cart de golf folosit ocazional, veți avea nevoi diferite de capacitate de rezervă.

Cum diferă capacitatea de rezerva între bateriile cu litiu și plumb-acid?

În primul rând, deși bateriile cu litiu au capacități de rezervă, acestea nu sunt de obicei evaluate sau menționate în acest fel, deoarece amperajul per oră sau watti per oră sunt cele mai frecvente moduri în care sunt evaluate bateriile cu litiu. Acestea fiind spuse, bateriile cu plumb-acid au o capacitate de rezervă în medie mai mică decât bateriile cu litiu. Acest lucru se datorează faptului că bateriile cu plumb-acid prezintă efectul Peukert în care capacitatea de rezervă scade pe măsură ce scade rata de descărcare. Efectul Peukert nu se aplică bateriilor cu litiu de înaltă calitate, iar evaluarea amperi-oră a acestor baterii cu litiu este cantitatea reală de încărcare pe care o puteți primi de la baterie în majoritatea condițiilor.

VICTRON ENERGY LiFePO4 12.8V/100Ah

Rata tensiunii de descărcare a bateriei LiFeP04

Mai exact, capacitatea medie de rezervă a unei baterii plumb-acid de 12V 100Ah este de aproximativ 170-190 de minute, în timp ce capacitatea medie de rezervă a unei baterii cu litiu de 12V 100Ah este de aproximativ 240 de minute. Bateriile cu litiu oferă o capacitate de rezervă mai mare la aceeași putere nominală Ah, astfel încât să puteți economisi spațiu și reduce greutatea instalând baterii cu litiu în loc de plumb-acid.

Adauga un comentariu