feelfree kayaks

10 lucruri bine de stiut inainte de a achizitiona primul caiac

Acest articol se adreseaza atât celor care nu s-au urcat niciodată intr-un caiac, nu au atins niciodată o vâslă, cât și celor care sunt gata să ducă pescuitul competitiv la nivelul următor.

Nu există moment mai potrivit pentru a te alătura lumii minunate a plimbarilor de agrement cu caiacul și a pescuitului din caiac decat primavara timpurie, aceasta perioada oferindu-ți suficient timp pentru a instala și regla ambarcatiunea cu vâsle sau pedale pentru sezonul următor!

Indiferent de obiectivele tale de aventură, FeelFree ofera o optiune pentru toată lumea!

1. Bugetul necesar pentru achizitionarea unui caiac

Desigur, puteți cumpăra un caiac cu 250 €, dar, ca și în orice altceva în lumea magică a materialismului, primti calitatea pe care o plătiti. Stabiliți un buget, dar pastrați puțin spațiu de marja, deoarece va trebui să luați în considerare și alte cheltuieli, cum ar fi taxele dacă cumpărați local, transportul – in cazul comenzilor online, vâsle, vesta de salvare, geanta etansă, echipament de siguranță, accesorii de pescuit și, ceva ce mulți uită adesea, dotarile necesare pentru transport.

Dacă nu aveți un vehicol cu spatiu de depozitare adecvat, un SUV dotat cu, cel puțin, bare transversale sau o remorcă, va trebui să luați în considerare cheltuielile suplimentare, care uneori pot fi la fel de mari sau mai mari decât costul caiacul. Fiti realisti – presupunând că aveti deja echipament de transportul asigurat, pentru un caiac de calitate nou-nouț și toate accesoriile necesare, va puteți aștepta să cheltuiti undeva între 600 € și 1000 €.

2. Tipul de caiac

Este posibil să fi intalnit termenii sit-on-top si sit-inside. Un caiac sit-on-top este o punte plutitoare, în timp ce un caiac sit-inside este asemanator unui pantof în care îți introduci picioarele până la talie într-un cockpit.

caiac sit on top
sit on top
caiac sit inside
sit inside

Putem scrie un articol întreg despre avantajele unuia față de celălalt, dar de dragul lecturii scurte, vă recomandăm caiacele sit-on-top dacă plănuiți să vă bucurați doar de o zi distractivă pe apă sau dacă doriți să pescuiți. Sunt mai ușor de imbarcat și debarcat, auto-drenabile, oferă mai multe opțiuni de accesorizare și acces la echipamentul de la bord, atâta timp cât nu vă deranjează un pic de stropire ici și colo.

Caiacele sit-inside oferă alte avantaje față de caiacele tip sit-on-tops si o protecție mai bună împotriva elementelor (de exemplu in cazul vâslitul în ape mai reci). Si, de obicei, funcționează mai eficient și tind să fie mai ușoare. Ca dezavantaj, interiorul unui caiac sit-inside nu beneficiaza de drenaj automat iar persoanele claustrofobe pot simți un disconfort accentuat datorita lipsei de spatiu.

3. Dimensiunile caiacului

Pentru a alege dimensiunea potrivita pentru dumneavoastra, va trebui să luati in considerare mai multe lucruri, inclusiv unde plănuiți să vâsliți (lacuri, râuri, golfuri deschise), cât timp planuiti sa petreceti pe apa, genul de activitate (explorare, pescuit etc), cerințele de greutate, transport si depozitare. Am împărțit descrierea acestui aspect în 3 secțiuni:

Lungimea caiacului:

Caiacele mai scurte (2,7 – 3m) sunt excelente pentru copii, adolescenți și adulții mai ușori. Sunt mai ușor de transportat și depozitat și oferă cea mai bună manevrabilitate pe ape și pâraie mai mici, dar este posibil să nu alunece pe apa în linie dreaptă in timp ce vasliti la fel de bine precum caiacele mai lungi. Caiacele mai scurte pot fi, de asemenea, limitate in ceea ce priveste capacitatea și spatiul de stocare.

Caiacele de gamă medie (3,3 – 3,66m) sunt cea mai bună opțiune pentru adultii de dimensiuni medii, oferind un echilibru bun între manevrabilitate, abilitate de deplasare in linie dreapta, capacitate maxima și spatiu pentru depozitare disponibil și sunt cele mai potrivite pentru majoritatea apelor.

Caiacele mai lungi de 3,7m sunt excelente pentru vâslitul pe distanțe lungi pe ape deschise mai mari, oferind eficienta la vâslirea în linie dreaptă, mai multă capacitate și spațiu de depozitare, dar vor fi în mod inerent mai greu de manevrat pe apă, transportat și depozitat datorită dimensiunilor și greutatii mai mari.

Latimea caiacului:

Deși aceasta poate varia în funcție de designul chilei, în general, cu cât caiacul este mai îngust, cu atât va fi mai rapid, deoarece va „tăia” mai ușor apa, dar poate fi mai puțin stabil. Caiacele cu lățimea de peste 81cm pot fi în funcție de designul carenei, puțin mai lente, dar vor oferi cea mai bună stabilitate. Unele caiace sunt proiectate cu chila în stil ponton care oferă o stabilitate mai bună, dar pot fi puțin mai greu de manevrat. Daca aceti ca scop vaslitul de agrement și pescuitul, alegeți un caiac in intervalul de 76-81cm, dar dacă aveți nevoie de capacitate suplimentară so dorinți un caiac in care puteti sta in picioare pentru a vâsli sau efectua lanseuri la pescuit, alegeti un caiac intre 81-86cm.

Capacitate:

Capacitatea maxima a unui caiac vă include pe dumnavoastra și toate echipamentele si este estimata in cazul vaslitului pe ape calme, pe vreme placuta. In cazul incare, de exemplu, capacitatea unui caiac este de 160kg iar dumneavoastra cântăriti 115kg, nu veti avea prea mult spațiu pentru echipament și spațiu de mișcare in condiții nedorite. O lada frigorifica cu alimente, băuturi și gheață impreuna cu cu echipamentul și toate dispozitivele electronice vor adăuga rapid un surplus de greutate. Vă sugerăm să vă luați in calcul greutatea proprie la care să adăugați 4,5kg pentru imbracaminte și încă 20kg pentru toate accesoriile, mai ales dacă pescuiți, și să pastrați un minim absolut de 20kg care se va traduce in spațiu rezervat pentru mișcare.

De exemplu: o persoană care cântărește 90kg la care se adauga circa 27kg pentru accesorii si echipament intr-un caiac cu capacitatea maxima de 160kg va ramane cu aproximativ 43kg spațiu pentru mișcare.

4. Materialul din care este fabricat caiacul

Majoritatea caiacelor sunt fabricate din plastic pentru că acesta este durabil, oarecum mai ușor de reparat (pentru cei care se pricep) și este cel mai rentabil. Unele caiace sunt fabricate din materiale compozite, cum ar fi fibra de sticlă, care are unele avantaje, dar tind să fie mai scumpe, se pot deteriora mai ușor și poate fi puțin mai dificil de reparat. Dacă doriti un caiac doar pentru recreere și pescuit, rămâneți la plastic.

5. Scaunul pentru caiac

În anii trecuți, aproape toate caiacele erau dotate cu un scaun căptușit cu spumă neagră pozitionat în zona cockpitului.Mai nou, veți descoperi că mai multe caiace vin dotate standard cu scaune suspendate în stil „sezlong”, care sunt reglabile cu suport pentru spate înalt, sunt mai confortabile și vă vor menține uscat. Daca este posibil incercați să mariți bugetul pentru un caiac care oferă acest tip de scaun. Chiar dacă acesta este primul caiac, îl veți aprecia pe termen lung.

Scaun pentru caiac FEELFREE Gravity Seat

6. Padela pentru caiac

Aceasta este o întrebare care apare des și poate deveni destul de tehnică în funcție de înălțimea, lungimea brațului, lățimea caiacului și poziția pe scaun. Vă recomandăm întotdeauna să vizitați dealerul local pentru a vă dimensiona corect iar, dacă comandați online, o regulă de bază este că, dacă aveți o înălțime între 1,5 – 1,8m și caiacul dvs. are aproximativ 81cm lățime cu scaun suspendat, nu poți da greș cu o padelă de 240-250cm lungime. Dacă vâsliți intr-un caiac care are mai puțin de 81 cm și aveți mai puțin de 1,80m înălțime, o padelă de 230cm va fi o alegere buna. Puteți, de altfel, sa găsiti o mulțime de surse pe internet care vă vor ajuta să găsiți lungimea potrivită a padelei în funcție de specificul dumneavoastră.

padela pentru caiac

În ceea ce privește stilul și materialele din care sunt fabricate padelele, oferta poate deveni copleșitoare, cu palete din fibră de carbon care pot costa la fel de mult ca și caiacul dumneavoastra, cu diferite stiluri de lame și lungimi reglabile. De dragul acestui articol, care este scris pentru începători, vă recomandăm să achiziționați o padelă de agrement standard din fibră de sticlă combinată cu lame din plastic si nylon.

7. Daca doriti sa pescuiti din caiac

De ce este nevoie pentru a transforma un caiac într-unul de pescuit? Nu prea mult, accesoriile dumneavoastra de pescuit, un suport pentru lansetă și dorința de a pescui. Suportul pentru lansetă este un accesoriu pe care îl puteți monta pe sau în caiac si care vă menține lanseta în siguranță.

Multe caiace vin dotate cu suporturi pentru lansete, dar alte câteva lucruri de luat în considerare sunt un cooler pentru a vă păstra peștele proaspăt (dacă intenționați să-l păstrați), un set de gripuri pentru pește, o ancoră pentru a vă păstra caiacul poziționat în condiții de vânt și o ladă de depozitare pentru echipament. Există sute de accesorii pentru pescuitul din caiac, dar daca sunteti un incepator in domeniu, rezumati-va la câteva articole esenţiale. Puteti oricand sa personalizati caiacul în funcţie de nevoile şi stilul dumneavoastra de pescuit.

8. Siguranta la bord

Acest aspect ar fi trebuit să fie numărul unu in lista noastra din punct de vedere al importantei. Caiacul este unul dintre cele mai sigure sporturi de acolo, dar depinde de dumneavoastra să il mentineti asa. În majoritatea legislatiilor nationale, este obligatoriu ca la bord sa aveti o vesta de salvare și un fluier de urgenta, dar acest echipament va va ajută doar dacă îl purtați.

vesta de siguranta

Alte lucruri de luat în considerare sunt un steag pentru vizibilitate montat pe punte combinat cu o lumină de navigatie la 360 de grade dacă intenționați să vâsliți în zori, amurg sau noaptea, o geantă etansa pentru situatii urgență cu haine suplimentare, o trusă de prim ajutor și un dispozitiv de semnalizare de urgență sau telefonul mobil. De asemenea, este o idee bună să aveți întotdeauna un cuțit ușor accesibil, cu teacă, atașat la vesta de salvare sau în buzunar. Și, în sfârșit, indiferent de ce perioadă a anului este, asigurați-vă că aveți multă apă, gustări și protecție solară la bord.

9. Spatiul pentru depozitare

Majoritatea caiacelor au stocare internă și externă. Depozitarea internă, de obicei accesibilă printr-o trapă cu incuietoare sau din cauciuc, este excelentă pentru articolele pe care nu trebuie să le accesați des, cum ar fi trusa de urgență menționată mai sus. Spatiul pentru depozitare extern, de obicei în zona de la prova sau pupa, prevăzut cu niște corzi elastice, este cel mai potrivit pentru echipamentul dvs. de pescuit, lada frigorifica și alte articole pe care poate fi necesar să le accesați rapid și des. Indiferent de modul în care vă depozitați echipamentul, vă recomandăm să utilizați pungi etanse pentru a vă păstra obiectele de valoare uscate și o ladă pentru organizare dacă intenționați să pescuiți.

10. Stocarea si ingrijirea caiacului

Caiacele sunt foarte durabile și, cu îngrijirea adecvată, vor rezista zeci de ani. Păstrați-le depozitate în zone umbrite, de preferință în interior, pozitionate cu chila in sus sau pe lateral. Clătiți bine caiacul după fiecare utilizare și asigurați-vă că interiorul este uscat înainte de depozitare. Odată uscat, închideți orice orificiu, nu doriți insecte sau alter creaturi în interiorul caiacului!

In concluzie

Ca în cazul oricarui sport, opțiunile sunt nelimitate. Veți găsi caiace cu pedale și motor, caiace concepute pentru activități de specialitate, cum ar fi caiacul pentru mare sau pentru ape repezi și chiar caiace dotate cu sisteme electronice avansate. Veți întâlni și referințe la cârme. Cârma este un accesoriu opțional pentru caiac, conceput pentru a vă ajuta să controlați direcția caiacului și să vă ajute atunci când vă deplasați de-a lungul malurilor

Pentru inceput păstrați lucrurile simple, bucurați-vă de vâslit în forma sa cea mai adevărată și, pe măsură ce timpul trece, veți descoperi cât de departe doriți să mergeți.

Adauga un comentariu