Premiera dupa 83 de ani: a fost fotografiat in Romania un zagan – specie rara de vultur

Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au fotografiat pe teritoriul României un zăgan, specie de vultur care nu a mai fost confirmată în țara noastră de 83 de ani, potrivit unui comunicat al SOR. Până acum, zăganul Adonis a survolat Transilvania. În zilele în care se deplaseaza, Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine.

image-2016-07-28-21188666-46-zagan-zbor Traseul său poate fi observat online pe hartă, la următoarea adresă: http://rapaces.lpo.fr/gypaete-grands-causses/le-suivi-des-oiseaux#idancre1  

Datele publice de pe acest site au un delay de câteva zile, în funcţie de cum sunt recepţionate de la emiţătorul de tip GPS-GSM.
Zaganul, numit Adonis, este parte a unui proiect de reintroducere a speciei in Europa. Pasărea ajunsă în România provine dintr-un program de înmulţire din captivitate, din Cehia, şi a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez.

Adonis a plecat apoi prin toată Europa –Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina și acum România.

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au format echipa care a verificat starea vulturului. „Mergeam cu Cristi în apropiere de locația indicată de emițător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, și-a luat zborul și a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine şi să avem fotografii detaliate cu vulturul”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.

image-2016-07-28-21188667-46-zagan

Cei doi angajați ai SOR au verificat apoi zona în detaliu. Au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi și ulii șorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn că și vulturul se hrănise – zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele, au de regulă nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei. A urmat un apel telefonic către coordonatorul elveţian al programului, informându-l că nu sunt motive de îngrijorare, vulturul nu are probleme de sănătate.

Zăganul mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului 20, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit şi la 7500 m altitudine în Himalaya.

Sursa: Hotnews.ro

 

Adauga un comentariu