Laguiole en Aubrac

Cutitul Laguiole – unic și simbolic

Laguiole este un cuțit de buzunar tradițional occitan de înaltă calitate, produs inițial în “orașul cuțitelor” Thiers, de unde provine 70% din producția franceză de scule de tăiere, și în micul sat Laguiole, ambele situate în regiunea centrală a Franței Massif. Brandul a devenit asociat cu o formă specifică a cuțiului tradițional comun în această zonă.

Aubrac este un mic sat din sudul masivului central al Franței. Moștenire a vulcanilor Auvergne, platoul Aubrac se întinde peste Massf-ul sudic Central, între departamentele Aveyron, Lozere și Cantal. Peisajele sale alternează între pășuni întinse și păduri adânci de fag. Natura încă predomină in aceasta regiune înzestrând-o cu o bogăție botanică excepțională cu peste 1000 de specii de plante, dintre care unele foarte rare.

Laguiole en Aubrac garantează fabricarea artizanală a produselor sale în zona istorică Laguiole și acestea sunt atestate de ștampila LOG (Laguiole Origine Garantie) gravată pe lama.

Nasterea cutitului Laguiole

În 1829, într-un mic sat de munte din regiunea Aveyron din sud-vestul Franței, a apărut un modest cuțit țărănesc. Designul său extrem de practic, linia sa simpla și celebrul logo cu albina, simbol al prestigiului și al calității, îl vor ridica la rangul de cel mai faimos cuțit din Franța.

Nasterea cutitului Laguiole

Origini

Înainte de nașterea lui Laguiole așa cum îl cunoașteți, cuțitul local din Aveyron era “Capujadou”. Acesta era compus dintr-o lamă fixă ​​și ascuțită, montată pe o bucată de lemn.

Mai târziu a fost creată linia emblematică Laguiole prin combinarea cuțitului local cu o descoperire catalană.

In secolul al XIX-lea, multi localnici obistuiau sa călătoreasca în Spania pentru perioada de iarnă, pentru a lucra ca tăietori de lemne și tamplari. În această perioadă, unii dintre ei au adus înapoi pe pământurile lor natale cutitul “Navaja”.

Cuțitele folosite de localnicii vremii, „Capujadou” și „Navaja”, aceste modele au inspirat nașterea designului local.

cutit Laguiole

Unicitatea cutitului Laguiole

Când se vorbeste despre cutitele Laguiole, achizitionarea unuia este insotita de un comentariu, facut cu un zâmbet larg, de genul: „Nu am ezitat, acest cuțit mi-a apărut un chilipir”.

Cu o lamă din oțel moale “12C27 Sandwik” cu șlefuire fină și cu o capacitate de tăiere neobosită precum locuitorii autohtoni, procesul de fabricare a unui cutit Laguiole decurge dupa cum urmeaza: 109 operații pentru un model dintr-o bucată, 166 pentru un model din două piese, 216 pentru unul din trei piese; iată povestea travaliului mesterului cuțitar care combina experiența cu calitatea materiilor prime.

Fiecare piesă elaborată este rodul muncii unui singur maestru artizan.

Aceasta este călătoria lungă a mestesugului artizanal pe tărâmurile poetice și atemporale din Aubrac, care ridică fiecare Laguiole la rangul de operă de artă unică și personală pentru proprietarul său.

Interesant:

Pe plan local, când se oferă un cutit Laguiole, se obișnuiește să aprecieze acest gest oferind in schimb o monedă.
S-a păstrat pronunția occitană, motiv pentru care se scrie LAGUIOLE și se pronunță „LAIOL”.
Simbol al cuțitului Laguiole, legenda spune că împăratul Napoleon I ar fi autorizat locuitorii orașului Laguiole să poarte albina (logo-ul brandului) pe stindardul de lupta în semn de recunoaștere a vitejiei lor.
La închiderea cuțitului, amatorii ar trebui să evite cu grijă să spargă lama pentru a-l păstra, respectând astfel proverbul din Aveyron: „ressort silencieux vivra vieux” („arcul tăcut va trăi mult”).
Mestrii cutitari din Espalion (leagănul mărcii Laguiole En Aubrac) practica o activitate străveche, mai veche decât SUA, deoarece doi mesteri cutitari sunt consemnati în secolul al XVII-lea.
Crucea păstorilor de pe mâner reprezintă Sfânta Cruce. Când pastorii erau plecați timp de câteva luni pentru transhumanța, cutiul era infipt în pâine, pentru a servi ca simbol religios improvizat.

Sursa articolului https://laguioleenaubracshop.com.

Adauga un comentariu