Sanatatea mintala si beneficiile aduse de timpul petrecut pe apa

Sanatatea mintala si beneficiile aduse de timpul petrecut pe apa

V-ați simțit vreodată mai bine, mai calmi, mai concentrați și mai reîncărcați cu energie după ce ați petrecut o zi pe apă? Dacă ați petrecut mult timp pe o barcă, pun pariu că răspunsul este da.

Ceea ce s-ar putea să nu știți, totuși, este că timpul petrecut pe apa este dovedit științific ca fiind benefic pentru sănătea fizica și mintala. În 2017, biologul marin Dr. Wallace J. Nichols a scris cea mai bine vândută carte, Blue Mind: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better in What You Do (Știința surprinzătoare care arată cum a fi aproape, în, pe sau sub apă te poate face mai fericit, mai sănătos, mai conectat și mai bun în ceea ce faci). Printr-o combinație de neuroștiința, interviuri și povestiri, Wallace dezvăluie amploarea incredibilă a beneficiilor pe care oamenii le obțin din a petrece timp pa apă sau în vecinatatea apei.

Probabil că ați experimentat aceste sentimente, chiar dacă nu le-ați luat serios in considerare niciodată. Ceea ce urmează este o defalcare a efectului navigației asupra sănătății mintale. Cu riscul de a strica suspansul, plimbarea cu barca nu este doar distractivă, ci este si benefică pentru corpul, mintea și spiritul dumneavoastră.

Deconectarea: importanta detasarii

Trăim într-o lume care concurează constant pentru atenția noastră. Notificările din aplicații, e-mailurile, mesajele text și întâlnirile din calendar ne bombardează, menținându-ne pe mulți dintre noi într-o stare continuă de implicare. Lumea noastră din ce în ce mai planificată și programată, creează suprastimulare. Fiind suprastimulat pentru perioade lungi de timp poate crea stres și anxietate. Această stare constantă de excitare vă solicită sistemul nervos. Ca rezultat, mulți dintre noi acumuleaza sentimente de oboseala și epuizare. Aceste sentimente ne lasă mințile și corpurile vlaguite, secătuite de energie. Există un leac. Este simplu, direct și profund. Plimbarea cu o barca este o modalitate excelentă de a vă deconecta. Oprește dinging-ul, ferestrele pop-up și mementourile. Permiteti-va să gândiți fara acesti factori intruzivi. Permiteti minții și corpului să se odihnească, să se reseteze și să se recalibreze.

Timpul petrecut pe apa și în natură a fost recunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta oamenii să se simtă mai bine de sute de ani. Medicii din Anglia victoriană prescriau “aerul de mare” ca tratament pentru tot felul de afecțiuni fizice și mintale. Cunoscutul scriitor, naturalist si filozof Henry David Thoreau s-a mutat într-o cabană din pădure pentru a experimenta aceste beneficii. Pentru a obține aceleași beneficii, tot ce trebuie să faceți este să mergeți cu barca.

Dr. Nichols explică faptul că progresele tehnologice permit neurologilor să observe amigdala, acea parte a creierului care creează și procesează emoțiile. Oamenii de știință au descoperit că, doar văzând și fiind în vecinatatea apei, putem experimenta fericirea, empatia și compasiunea. Aceste sentimente au un efect fiziologic care poate fi măsurat în termeni de ritm cardiac redus, respirație mai lentă și temperatură mai redusă a epidermei.

Timpul petrecut pe apa, in anturajul potrivit

Într-o lume din ce în ce mai ocupată, poate părea dificil să-ți faci timp pentru a face lucruri care îți plac, cu oamenii în jurul cărora îți place să fii. La urma urmei, tu ești ocupat, ei sunt ocupați. Cine are timp?

Ambarcatiunile sunt un mediu perfect pentru a va reincarca cu energie, in timp ce va bucurati de compania familiei si a prietenilor. Acest lucru poate însemna să vă întâlniți la doc pentru o zi cu prietenii de pescuit sau să luați o zi de familie pe apă. Să-ți faci timp și să te bucuri de el cu oamenii la care ții este bine pentru tine.

Actul de a păși pe o barcă este atât fizic, cât și simbolic. Îndepărtându-te de doc, îți lași grijile în urmă. Te-ai angajat să petreci timp făcând ceea ce îți place în prezența celor care îți plac.

Cu cât o faci mai mult, cu atât te vei simți mai bine – reîncărcat, revigorat și energizat. Relațiile tale cu persoanele cu care alegi să-ți petreci timpul vor beneficia, la fel și starea ta mentală. De fapt, cartea doctorului Nichols explică faptul că atunci când petreceti timp cu cineva pe apă, creati impreuna o “rețea neurală”. Amândoi operați în aceeași stare de spirit relaxată, asimiland energia de gajata de apa din jurul vostru, în timp ce trăiți momentul.

Savurati momentul

Distragerea prezentată de agitația noastră de zi cu zi ne poate fura capacitatea de a trăi în prezent. Dacă te gândești constant la toate lucrurile pe care trebuie să le faci, poți privi accidental dincolo de ceea ce se întâmplă chiar în fața ta.

Ambarcatiunile sunt un remediu excelent pentru acest lucru. Când ești pe o barcă, fie că pescuiești, bei o bere rece sau remorchezi copiii cu o gonflabila tractabila, trăiești la maxim momentul prezent. A fi prezent permite subconștientului să se odihnească. Acest lucru ajută la concentrare și oferă energie.

Beneficiile pentru sănătate ale prezenței pe apă pot fi măsurate fizic. După cum explică Nichols, a vedea suprafata apei și a fi în proximitatea apei induce relaxare. Corpurile noastre produc mai multă serotonină și nivelul nostru de cortizol scade. Efectul net ne îmbunătățește sănătatea, atât fizic, cât și mental.

Deci, da, se pare că știința a dovedit în cele din urmă ceea ce mulți navigatori au înțeles de mult timp. Bărcile sunt un mediu de relaxare. Petrecerea timpului la bord este benefic pentru sănătatea mintală. Asadar, petreceti mai mult timp intr-o barca și mai puțin timp suprastimulat și stresat.

Sursa articolului https://yamahaoutboards.com.

Adauga un comentariu