elice Mercury

Elice din aluminiu sau inox? cum sa alegeti

Elicele pentru bărci de agrement cu motor outboard sau sterndrive sunt fabricate din unul dintre cele două materiale: aluminiu sau oțel inoxidabil. Să ne uităm la avantajele pe care fiecare le oferă.

Elice din aluminiu

Accesibilitatea este avantajul cheie al unei elice din aluminiu. Prețul materialului și procesul de fabricație permit unei elice Mercury® din aluminiu, cum ar fi Black Max® sau SpitFire®, să coste doar o treime din prețul unei elice similare din oțel inoxidabil.

Elice Mercury Black Max

Elicele din aluminiu Mercury sunt turnate din Mercalloy®, un aliaj patentat creat de Mercury special pentru elice. Mercalloy produce o turnare cu rezistență mai mare, care permite palelor elicei să fie mai subțiri fără a compromite durabilitatea. Lamele mai subțiri creează mai puțină rezistență în apă. Rezultatul este un nivel mai ridicat de performanță de la un suport din aluminiu pentru sterndrive și motoarele outboard de până la 250CP și viteze maxime de până la 50mph.

Elice din aluminiu Mercury SpitFire

Elice din oțel inoxidabil

Proprietățile oțelului inoxidabil au ca rezultat o elice care oferă mai multă performanță și mai multă durabilitate decât o elice din aluminiu. Oțelul inoxidabil are o toleranță la stres de cinci ori mai mare decât aluminiul, ceea ce înseamnă că palele unui elice din oțel inoxidabil pot fi mult mai subțiri chiar și decât ale unei elice din aluminiu Mercalloy®.

Chiar dacă aceste pale sunt subțiri, sunt foarte durabile și rezistente la îndoire sub sarcini mari, astfel încât își mențin pasul și forma proiectate a palei la viteze mari. Palele mai subțiri intampină mai puțină rezistență in apă, ceea ce se traduce, în general, la o viteză maximă mai mare.

Elice inox Mercury SpitFire X7

Rezistența oțelului inoxidabil înseamnă, de asemenea, că aceste elemente ale elicei sunt mai puțin predispuse la deteriorarea de la impacturi minore sau de la trecerea prin nisipul sau noroiul de pe fundul apei decat la elicele din aluminiu de la impacturi minore sau de la trecerea prin nisip sau fundul noroiului. Navigatorii care se află frecvent în ape puțin adânci sau cu barca în bazine pline cu cioturi scufundate, de exemplu, pot considera că durabilitatea unei elice din oțel inoxidabil merită investiția. În cazul în care o elice din oțel inoxidabil suferă un impact major, sistemul de butuc Mercury Flo-Torq® SSR este proiectat pentru a amortiza lovitura și pentru a proteja componentele interne ale cutiei de viteze de deteriorare.

Aliajul Mercury X7

Modelele Mercury Enertia®, Enertia ECO, Fury®, Fury 4 și SpitFire X7 sunt turnate cu un alt aliaj brevetat Mercury numit X7®. Aliajul X7 este cu 30% mai puternic și de patru ori mai durabil decât oțelul inoxidabil convențional, ceea ce permite modele cu pale mai subțiri și forme complexe care nu sunt posibile cu oțel inoxidabil standard.

Aluminiu vs. oțel inoxidabil: cum să alegeti

Atunci când alegeți între o elice din aluminiu și una din oțel inoxidabil, trebuie să luați în considerare urmatorii factori:

Performanță: Dacă valorificarea la maxim a potențialului de performanță al unui motor outboard sau sterndrive este o prioritate, alegeți o elice din oțel inoxidabil. Palele mai subțiri intampina mai puțină rezistență în apă, rezultând de obicei viteze maxime mai mari. Există, de asemenea, mai multe opțiuni de design din oțel inoxidabil, astfel încât să puteți selecta o elice proiectată să funcționeze cel mai bine cu un anumit tip de barcă.

Durabilitate: Dacă vă aflați adesea în ape puțin adânci sau zone cu obstacole subacvatice, o elice din inox va fi mult mai rezistenta decât aluminiul la posibilele lovituri si deteriorari.

Cost: Pentru navigația generală, majoritatea proprietarilor vor obține performanțe satisfăcătoare de la o elice din aluminiu, mai ales dacă barca este propulsată de un motor outboard sau sterndrive de putere mică sau medie. În această situație, investiția într-o elice din oțel inoxidabil va oferi un randament mai mic în ceea ce privește performanța. O elice din aluminiu mai ieftina este, de asemenea, o alegere excelentă pentru pastrare ca rezervă la bordul ambarcațiunii.

Instrumente utile pentru a gasi elicea potrivita

Mercury Prop Selector Tool este o resursă excelentă care vă va ajuta să restrângeți opțiunile de cautare a elicei potrivite pentru varianta de barcă cu motor detinuta.

Mercury transformă aluminiul și oțelul inoxidabil în elicele de cea mai înaltă calitate, cu cele mai bune performanțe și cele mai durabile din lume. Experiența, expertiza și tehnologiile proprietare ale companiei, inclusiv Flo-Torq, Mercalloy și aliajul X7, oferă navigatorilor un adevărat avantaj. Pentru cele mai bune performanțe generale ale ambarcațiunii, nu există un înlocuitor pentru o elice Mercury.

Sursa articolului: mercurymarine.com.

Adauga un comentariu